Hirdetés

A paraszti gazdálkodás tárgyi eszközei – kiállítás a debreceni agrárcentrumban

mti

2012.04.05. 17:19

Debrecen – A kiállítás a magyar sorsot mutatja be. Nemcsak a tárgyakat, hanem odaképzeljük azokat is, akik ezeket használták – fogalmazott halász János államtitkár.

Hirdetés

Agrár örökségünk címmel a 18-19. századi alföldi paraszti gazdálkodás tárgyi eszközeit bemutató állandó kiállítás nyílt csütörtökön a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumában (DEAGTC).

Nagy János professzor, a centrum elnöke kiemelte, hogy Debrecenben és környékén ősi hagyományai vannak a paraszti gazdálkodásnak; az agrároktatás gyökerei is 1857-ig nyúlnak vissza. Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a kiállítás a magyar sorsot mutatja be. "Nemcsak a tárgyakat, hanem odaképzeljük azokat is, akik ezeket használták" - tette hozzá, fontosnak nevezve, hogy megőrizzük az egykori paraszti, gazdálkodási kultúrát. Lakner Lajos, a debreceni Déri Múzeum igazgatója hangsúlyozta: ez az első alkalom az intézmény történetében, amikor a múzeumépület falain kívül a paraszti gazdálkodás emlékanyaga önálló kiállításon mutatkozik be.

A múzeum és az agrárcentrum együttműködése elsődlegesen azt célozza, hogy a múzeumban felhalmozott tudás közvetlenül kapcsolódjon be a felsőoktatásba és a hallgatókhoz közelebb vigye a múzeumot mint tudástárat és mint művelődési intézményt - tette hozzá. Surányi Béla agrártörténész a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy az állandó tárlat az Alföld, elsősorban a mezővárosok paraszti gazdálkodásának - a földművelésnek, az állattenyésztésnek és a szőlőművelésnek - az egykori eszközeit mutatja be.

Szóljon hozzá!

Hirdetés