Új kutatási eredményekkel rukkolt elő a Debreceni Egyetem
Az agrár- és élelmiszer-biotechnológia volt a központi témája a Debreceni Egyetem idei biotechnológiai tudományos értekezésének. A tanácskozáson az egyetemen folyó biotechnológiai kutatások legfrissebb tudományos eredményeit mutatták be a szakemberek – számolt be róla az unideb.hu.
– Az agrár- és élelmiszer-biotechnológia világszerte kiemelt területe a biotechnológiának – hangsúlyozta a szimpózium kezdéseként Pócsi István, a Természettudományi és Technológiai Kar Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszékének vezetője.
A tanszékvezető emlékeztetett arra, hogy 2010-ben indult a mesterszintű biotechnológus képzés, 2022-től pedig már biotechnológia alapszakra is jelentkezhetnek majd a diákok Debreceni Egyetemen.
– Olyan globális problémákra tud választ adni ez a tudomány, mint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, a népességnövekedéssel járó élelmezési gondok megoldása, vagy az ipari tevékenység, bányászat hatására bekövetkezett talaj-, és vízszennyezés kármentesítése
– fejtette ki Dobránszki Judit, a Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ vezetője.
Dobránszki Judit hozzátette, az agrár- és élelmiszer-biotechnológia területén kiterjedt kutatások folynak a Debreceni Egyetemen.
Jávor András rektori főtanácsadó megnyitóbeszédében arról beszélt, hogy a zöld biotechnológia a Debreceni Egyetem kiemelt kutatási területe.
– A kutatásaink célja, hogy olyan eredményeket adjunk át a gyakorlat számára, amelyek közvetlenül hasznosíthatók. A hagyományos állattenyésztés sem működhet a biotechnológia, és genomika alapjai nélkül. A Debreceni Egyetem jelentős biotechnológiai kutatásaival is segíti a modern mezőgazdaságot. A 35 éve megkezdett biotechnológus képzés révén közel száz PhD-fokozatot adott ki az intézmény, évente számos publikáció témája a zöld biotechnológia
– mondta.
Ezt követően a növény-biotechnológiai szekcióban bemutatták a növényfejődéshez, illetve növekedéshez kapcsolódó génexpressziós eredményeiket, illetve a növényi metabolomikai kutatásaikat.
– Az utóbbi időben az agrárium fejlődése tekintetében a genomikai és biotechnológiai kutatások kulcsszerepet játszanak. Az elkövetkező években ez a szerep pedig csak még inkább erősödni fog
– mondta zárszó gyanánt Kusza Szilvia, az Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ egyetemi tanára.