Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A múlt század réme: a torokgyík

| 2020. 04. 21. | 21:48:00
A Debrecen Egyetem oktatója beszélt halálos járványokról.
A múlt század réme: a torokgyík
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kolera és a pestis már a középkorban globális elhalálozásokat produkált, ám Legoza József, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának oktatója, megyei nyugalmazott tiszti főorvoshelyettes szerint különösen veszélyesek a vírus okozta, cseppfertőzéssel terjedő fertőző betegségek.

– Amikor a spanyolnátha megjelent, alig voltak ismertek a tudósok előtt a vírusok. Voltak ugyan „elméletek” még a lakosság körében is, hogy mi okozhatja ezeket a megbetegedéseket, de tudományosan nem volt rájuk magyarázat. A mai helyzetre vetítve tanulságos a spanyolnátha megjelenése és annak tünetei is. Az influenza vírus által okozott betegségről van szó, ami tüsszentéssel, lázzal, végtagfájdalommal jár, de a bekövetkezett halálozás világviszonylatban hatalmas volt, 50-70 millió ember vesztette életét világszerte. Többen, mint az első világháborúban – emlékeztetett a szakember. 

A spanyolnátha 1918 tavaszán kezdődött és 1918 őszére érte el a csúcsát.  Legoza József szerint a vírus terjedése nagyon is hasonló volt a koronavíruséhoz, azt is cseppfertőzés révén kapták el az emberek.

– Annak idején a zsúfoltság a fronton és a hátországban is jellemző volt, ehhez pedig hozzáadódott az is, hogy semmi tudása nem volt az emberiségnek e járványról, a fertőzés létezéséről, az akkori közelség pedig segítette a terjedést. Amikor ősszel bejelentették, hogy vége a háborúnak, világszerte ünnepeltek a tömegek az utcákon, százezrek ölelkeztek örömükben, forradalmak kezdődtek, a vírus pedig terjedt és fertőzött. A polgári lakosság immunrendszere a világháború végére teljesen legyengült – tette hozzá.

A század elején egy másik veszélyes betegség támadt az emberiségre: a torokgyík. A baktérium által termelt méreg hártyát képezett a gégebemenetnél, emiatt 8-10 éves gyerekek tízezrei fulladtak meg. Akkor még nem volt immunológia, antibiotikum, amivel meg tudták volna fékezni a fertőzést. A szakember szerint mindez igazolja, mennyire nagy szükség van a védőoltásokra, ezek ugyanis képesek megelőzni a járványokat, elég csak például a tuberkulózisra gondolni. A témáról bővebben a Debreceni Egyetem portálján olvashatnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Hirdetés