Hirdetés

Egyre több a fiatal akut stroke-os, hangzott el Debrecenben

unideb.hu

2019.10.28. 14:44

Egyre több a fiatal akut stroke-os, hangzott el Debrecenben
Először szerveztek Stroke Napot a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában (Fotó: Unideb.hu)

A neurológiai klinikán 600-800 szélütéses beteget látnak el.

Hirdetés

A stroke megelőzésének, akut ellátásának és a betegek rehabilitációjának aktualitásait tekintették át a szakemberek október 26-án a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A több tudományterületet felölelő Stroke Napot első alkalommal szervezte meg az intézmény – írja az unideb.hu.

Mint az egyetemi portál írja, hazánkban évente 30-40 ezer embernél alakul ki stroke, más néven szélütés. Bár alapvetően az idősek betegségéről van szó, egyre több fiatal kerül kórházba akut stroke miatt. A Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján évente 600-800 stroke-beteget látnak el, és itt végzik az országban a legtöbb vérrögoldó kezelést.

Oláh László, a Neurológiai Klinika igazgatója arról beszélt, hogy a hazai 4-5 százalékos arányhoz képest Debrecenben a betegek 25 százalékánál tudják alkalmazni a terápiát, ami eléri a legjobb amerikai és nyugat-európai centrumok eredményeit. A hatalmas különbség abban is megmutatkozik, hogy Magyarországon a stroke miatti halálozás Hajdú-Bihar megyében a legalacsonyabb.

Részletek az unideb.hu-n.

strokeDebrecen Egyetem

Szóljon hozzá!

Hirdetés