Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyetemi vezetőkről is döntött a Szenátus Debrecenben

| 2019. 03. 26. | 17:47:00
A legnehezebb gazdasági feladat a Kenézy-kórház finanszírozása, hangzott el.
Egyetemi vezetőkről is döntött a Szenátus Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Népegészségügyi Kar vezetésére Zsuga Judit egyetemi docens kapott dékáni kinevezést 2019. április 1-jétől, míg a Nyíregyházán működő Egészségügyi Kar dékáni feladatainak ellátásával 2019. december 31-ig Móré Mariann egyetemi docenst bízta meg a rektor – döntött a Debreceni Egyetem Szenátusa március 21-én.

Az unideb.hu tudósítása szerint Szilvássy Zoltán rektor beszámolójában kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Bankkal szoros együttműködésben hamarosan létrejön a Gazdaságtudományi Karon az MNB Tanszék, ami jelentős szerepet kap a régió gazdaságfejlesztésében.

– Az egyetemet érintő regionális fejlesztési programokban különböző fejlesztési alapok jelennek meg, kitágítva a lehetőségeinket. Különösen annak ismeretében fontos ez, hogy a legtöbb közgazdász számít egy 2-3 év múlva bekövetkező recesszióra. Az intézmény és a régió szempontjából is jelentősége van, hogy milyen állapotban ér el minket az esetleges gazdasági visszaesés. A szokásos állami finanszírozás mellett ugyanis így már a különböző alapokra is számíthatunk, ráadásul a Magyar Nemzeti Bank és a Széchenyi Tőke Alap is preferálja a bizalmi vagyonkezelést. Emiatt az egyetemünk jogi és közgazdasági szempontból is úttörő szerepet vállalhat, persze nem a hagyományos alaptevékenységek terén, hanem az egyetem vállalkozási, vállalati környezetében – mutatott rá az egyetemi vezető.

Hatékonyak az egyetemi cégek

Az intézményi gazdasági kérdések kapcsán Bács Zoltán kancellár beszámolójában felidézte, hogy az egyetem néhány éve saját tulajdonú cégekkel látja el az üzemeltetési feladatok egy részét. Ez a folyamat jó eredményeket produkált az őrzés-védelem, a belső szállítás és a takarítás területén, a piacon elérhető áraknál jóval alacsonyabb összegért, így az egyetem számára gazdaságosan végzik el az egyetemi cégek a feladatot.

– A karbantartás-üzemeltetés vonatkozásában is elkezdjük ezt az átalakítást. Május elsejével a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházból 61 főt helyezünk át az UD Praktika nevű cégünkbe, ahol egy üzemeltetési-karbantartási üzletágat indítunk el. Gondolva arra is, hogy idén több külső vállalkozóval kötött szerződés jár le, tehát nemcsak kiszervezés, hanem visszaszervezés is történik. A Debreceni Szakképzési Centrum frissen kinevezett kancellárjával megegyeztünk abban, hogy ez a cég a szakképzési rendszerben duális képzési helyként is megjelenik majd, így folyamatosan lesz kapacitásunk a kisebb javítási, felújítási munkák elvégzésére. Ez jelentős megtakarítást és elérhető munkaerőt jelenthet majd az intézménynek – jelentette be Bács Zoltán.

– A karok mindegyikénél biztosított a stabil működés, ugyanakkor van néhány egység, ahol nagyobb odafigyelést igényel a költségvetési fegyelem. A legnehezebb az idén is a Kenézy-kórház finanszírozása. Ennek egyik oka, hogy a másfél évvel ezelőtti integráció közvetlen jótékony hatásai még nem érvényesülnek. De bízom benne, hogy előbb-utóbb olyan szakaszba ér a folyamat, hogy nem keletkezik hiány a rendszerben – bizakodott Bács Zoltán.

A kancellár hozzátette: a fő számok elfogadását követően egy hónap áll rendelkezésre, hogy elkészítsék a kari és szervezeti egységekre, Klinikai Központra, Kenézy Gyula Egyetemi Kórházra vonatkozó részletező költségvetést, és a következő szenátusi ülésen megtárgyalják azt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vb-bronzérmes a debreceni vívó
Vb-bronzérmes a debreceni vívó
A magyar kardcsapat a harmadik helyen végzett.
Hirdetés
Hirdetés
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Az Extraligában szereplő DEAC három szettben győzött.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.