Hirdetés

Sokkal több bélrákos maradhatna életben Magyarországon

unideb.hu

2019.02.22. 14:58

Sokkal több bélrákos maradhatna életben Magyarországon
A konferencián csaknem 300 szakember vesz részt (Fotó: Debreceni Egyetem)

A korai diagnózis fontosságát hangsúlyozták Debrecenben.

Hirdetés

Hirdetés

A gyulladásos bélbetegségek és vastagbéldaganat korszerű ellátási lehetőségéről tanácskoznak azon konferencián, amely a Debreceni Egyetem szakembereinek részvételével február 22-én kezdődött és másnap is tart.

A tudományos találkozó pénteki programján a vastagbélrák túlélési, gyógyulási esélyeit is megvitatták a szakemberek. Altorjay István, a Gasztroenterológiai Tanszék vezetője úgy nyilatkozott, hatalmas jelentősége van annak, hogy hazánkban végre elindul a vastagbélszűrés, a vastagbéldaganat ugyanis súlyos népegészségügyi problémát jelent. Mindkét nem esetében ez a második leggyakrabban előforduló daganattípus.

– Évente 8-9000 új vastagbéldaganatos felismerése mellett több mint 5000 beteg hal meg. Pedig az érintettek 65-70 százalékát meg lehet menteni vagy életüket lényesen meghosszabbítani. Korai diagnózissal a vastagbélrák a legjobban gyógyítható daganatok közé tartozik – hangsúlyozta a professzor.

A háziorvosok bevonásával zajló országos vastagbélszűrési program első lépéseként az 50 év felettiek egy székletvér teszten vesznek részt. Kolonoszkópiás vizsgálatra azokat hívják be, akiknél felmerült a polip, vagy daganat gyanúja.

– A vastagbél gyulladásos betegségei egyre nagyobb számban fordulnak elő. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően olyan eredményekhez jutunk, amelyek alapján egyre pontosabban fel tudjuk térképezni az egyébként bonyolult gyulladásos betegségeknek a hátterét. Ez teszi lehetővé, hogy speciális célzott kezeléseket alkalmazzunk – mondta Palatka Károly, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Gasztroenterológiai Tanszékének egyetemi docense a egyetemi portálnak.

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciójának ide ülésén kiemelten foglalkoznak a Chron betegség korszerű ellátási lehetőségeivel, valamint az életminőséget jelentősen befolyásoló hasmenéses kórképek különböző formáival. Palatka Károly szekcióelnökként kiemelte: a modern biológiai terápiáknak köszönhetően kevesebb mellékhatással, egyre hatékonyabban lehet befolyásolni az elsősorban fiatalokat érintő, és rendkívül rossz életminőséggel járó gyulladásos bélbetegségeket.
Debreceni Egyetemkonferenciadiákkonferenciavastagbél

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.