Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenben mérettetik meg magukat a legjobbak

| 2018. 04. 12. | 15:46:00
Két napon át versenyeznek.
Debrecenben mérettetik meg magukat a legjobbak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni Zeneművészeti Kar gitárzenekarának hangversenye nyitja meg a Klasszikus Gitárzenekarok Fesztiválját április 13-án, pénteken este. A kétnapos megmérettetésre az ország hét pengetős együttese érkezik a Debreceni Egyetemre.

Luigi Legnani Négy capriccio című művét Martos László hangszerelésében, Pjotr Iljics Csajkovszkij Öt karakterdarabját pedig Kovács Zoltán átiratában adja elő a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának gitárzenekara április 13-án, pénteken 19 órától a Liszt teremben. A 17 tagú hallgatói együttest Adrovicz István, a Vonós Tanszék művésztanára vezényli.

– Növendékeinkkel rengeteg átiratot játszunk, egykori nagyszerű kollégáim – Martos László és Kovács Zoltán – számos művet hangszereltek át kimondottan számunkra. Ezekből adunk majd ízelítőt, illetve egy mai magyar szerző, Balassa Sándor Gödöllői concertinójával készülünk még a fesztiválra. Évről évre bőven van miből válogatnunk, hiszen csak a 20. században több mint 25 ezer gitárra írt darab született, és akkor még az olasz, illetve francia barokk irodalomról nem is beszéltünk – sorolta Adrovicz István.

A Debrecenben klasszikus gitár szakirányon tanuló hallgatók mindegyike tagja az együttesnek, képzésüknek kötelező eleme is a zenekari gyakorlat heti 4 órában.

– A klasszikus gitár az elmúlt 60 év alatt olyan elterjedt és népszerű lett, hogy ma már ez az egyik legnagyobb hangszeres tanszak mindenhol az országban, így nálunk is. Éppen ezért, a fesztiválnak fontos szerepe van az utánpótlás szempontjából. Emellett szeretnénk visszanyúlni a gitár reneszánsz hangulatához, amikor a pengetős hangszerek varázsa teret kapott, felidézni a megpendített húr szépségét és a belőle áradó rendkívül érdekes hangélményt, mert ez minden zeneszerető embert elbűvöl – tette hozzá Adrovicz István, aki maga is 60 éve gitározik, és csaknem 40 évvel ezelőtt az ország első iskolarendszerben működő gitárzenekarát alapította meg a debreceni zenedében. 

A Zeneművészeti Kar növendékei mellett 7 másik gitárzenekar is fellép a Klasszikus Gitárzenekarok Debreceni Fesztiválján, érkeznek ifjú zenészek többek között Budapestről, Szolnokról, Derecskéről, Hajdúszoboszlóról és Hajdúböszörményből. A vendégegyüttesek április 14-én, szombaton 10 és 12, majd 14 és 17 óra között mutatkoznak be a Liszt teremben, 18 órakor pedig záróhangversenyen búcsúznak a résztvevő formációk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debrecen polgármestere a kampányba beszállva két veszélyt lát
Papp László: a város 2030-ra meghatszorozza a gazdasági teljesítményét.
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!