Hirdetés

Rengeteg gyerek szorul segítségre Debrecenben

unideb.hu

2018.03.10. 17:42

Rengeteg gyerek szorul segítségre Debrecenben
Fotók: unideb.hu

9 évest is gyógyítottak már itt.

Hirdetés

Tíz-tizenöt éve egy anorexiás gyereket kezeltek évente a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztályán. Most havonta kerül be egy-két gyerek ezzel a betegséggel, ami elsősorban a serdülőket érinti, de 9 éves kislányt is gyógyítottak már itt.

Az anorexia lelki eredetű betegség, kóros lesoványodás. Az orvosok egyre több ilyen esettel találkoznak. Ennek egyik oka, hogy ma már könnyebben diagnosztizálják a betegséget, másrészt többen fordulnak szakemberhez segítségért. Korábban igen ritka mentális zavarnak számított, ma már azonban a fiatalok 1-4 százalékát sújtja, főként a 14-17 éves nőket.

Az anorexia kialakulása kapcsolódhat egy negatív, megrázó életeseményhez, például a szülők válásához. A betegséggel a gyerek az idillikus családi légkört próbálja visszaállítani. Rizikótényező a soványságra biztató társadalmi-kulturális nyomás, a sovány nőideál hangsúlyozása is.

– A betegség sok esetben későn derül ki. A gyerek nagyon keveset eszik ugyan, de aktivitása megmarad, nem romlik a teljesítménye, ezért a szülők sokáig nem is figyelnek fel a bajra. Amikor már jelentős a súlycsökkenés, akkor kezdenek aggódni. Miután a gyermekgyógyásznál kiderül, hogy nem szervi eredetű a probléma, akkor kerülnek a pszichiátriai osztályra – ismertette Oláh Róza osztályvezető főorvos.

Nehéz azonban motiválni az anorexiás gyerekeket a terápiára, hiszen testképzavarral élnek, önmagukat nem látják soványnak, nincs betegségtudatuk. Volt olyan 14 éves lány, aki 35 kilósan került az osztályra.

A Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztályán a kezelésben párhuzamosan többféle terápiát alkalmaznak. Viselkedésterápiás módszerrel segítik az étkezési rend kialakítását: megbeszélik az étel mennyiségét, minőségét, elfogyasztását pedig ellenőrzik. A fokozatosan emelt mennyiséggel és kalóriabővítéssel érhető el az életkornak, a testmagasságnak megfelelő normál testtömeg.

A kezelés hónapokig tart, a terápia után pedig a betegek visszajárnak a pszichoterápiára. Oláh Róza ugyanakkor hangsúlyozta: csak azokat a gyermekeket lehet meggyógyítani, akik ebben a terápiás folyamatban kellően elkötelezettek. 

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.