Hirdetés

Ez a képzés a Debreceni Egyetem „nagy dobása” lehet

unideb.hu

2018.03.21. 17:20

Ez a képzés a Debreceni Egyetem „nagy dobása” lehet
Fotó: unideb.hu

Nemzetközi szinten is van rá igény.

Hirdetés

Minikonferencián egyeztették az eddigi képzési tapasztalatokat a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. Az ország több pontjáról érkezett szakemberek a Füredi úti Könnyűzenei Képzési Központot is megtekintették.

Hétről hétre lelkesen gyakorol és készül az a csaknem harminc növendék, akik felvételt nyertek a Debreceni Egyetem és a Kőbányai Zenei Stúdió közösen indított, első könnyűzenei kurzusára. Az országosan egyedülálló lehetőségre nemcsak hallgatók, külső jelentkezők is érkeztek, legtöbben énekesek, de dobosok, billentyűsök, gitárosok és basszusgitárosok is vannak közöttük. Az oktatók három zenekart állítottak össze a tanítványokból, akik a kurzus végén, május második felében gálakoncerten mutatkoznak majd be.

Rendkívül motiváltak és nyitottak a fiatalok, akik között szép számban vannak külföldiek: kínaiak, nigériaiak és latin-amerikaiak is. Nagyon érdekes hallani például, amikor egy kínai lány LGT-dalt énekel magyarul

– sorolta az eddigi tapasztalatokat a Zeneművészeti Kar dékánja, Lakatos Péter. 

Az alapokat az egyéni hangszeres óráikon és a zenekari gyakorlatokon is a Kőbányai Zenei Stúdió tanáraitól sajátíthatják el a résztvevők.

Ahogy annak idején, húsz évvel ezelőtt a stúdió indulása újdonság volt, úgy ez a debreceni kurzus is merőben egyedülálló kezdeményezés. Nagyra becsülöm a Debreceni Egyetemet azért, mert felsőoktatási intézményként megnyitotta kapuit a könnyűzene előtt

– emelte ki  Póka Egon, a Kőbányai Zenei Stúdió ügyvezető igazgatója.

Az intézmény első lépésként szeretné alapszakká fejleszteni az egyelőre szabadon választható tárgyként meghirdetett könnyűzenei kurzust. Emellett újabb elképzelések is formálódnak, idővel zenei menedzser-, illetve hangmérnökképzést is indítana a Debreceni Egyetem. A hangszeres zene népszerűsítésében missziót vállaló Hangfoglaló Program vezetői szerint erre nemzetközi szinten is igény lenne.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.