Hirdetés

Olyan képzést indít a Debreceni Egyetem, ami sehol máshol nincs

Cívishír

2017.12.15. 14:31

Olyan képzést indít a Debreceni Egyetem, ami sehol máshol nincs
Póka Egon a gitár mögött

Könnyűzenei kurzusra lehet jelentkezni.

Hirdetés

Az országban elsőként könnyűzenei képzést indít a Debreceni Egyetem a Kőbányai Zenei Stúdióval közösen – jelentette be a felsőoktatási intézmény rektora az együttműködési szerződés aláírása kapcsán tartott pénteki, debreceni sajtótájékoztatón.

Szilvássy Zoltán elmondta: a következő szemesztertől az egyetem hallgatóinak szabadon választható könnyűzenei kurzust kínálnak.

Ilyen jellegű képzés eddig még nem volt Magyarországon – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a hazai felsőoktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemen tanul a legtöbb, mintegy 6 ezer külföldi diák, ezért a kurzust angol nyelven is meghirdették. Bács Zoltán kancellár kiemelte: már elkezdték az előkészületeket, hogy az intézményben elindulhasson az akkreditált könnyűzenei képzés is.

Céljuk, hogy előbb alap-, később mesterszakon is zenei menedzsereket és hangmérnököket képezzenek

– tette hozzá.

Póka Egon, a Kőbányai Zenei Stúdió ügyvezető igazgatója elmondta: stúdiójuk 20 éve működik akkreditált képzőhelyként, és az elmúlt évek alatt több mint 1000 hallgató tanult náluk. Az egyetemmel kötött megállapodást nagy megtiszteltetésnek tartja, ugyanakkor szerinte óriási próbatétel is, mivel a hazai felsőoktatásban hasonló képzésre még nem volt példa.

Történelmi jelentőségűnek nevezte a kezdeményezést Lakatos Péter, az egyetem zeneművészeti karának dékánja, aki úgy véli: a képzés beindításával végleg eltűnhet a könnyű- és a komolyzenészek között sokáig áthidalhatatlannak tűnő ellentét. Hozzátette: a Kőbányai Zenei Stúdiónak jól bejáratott tanterve van, és azt az egyetemi képzésbe is be lehet illeszteni.

A kurzus mintegy 40 hallgatóval indulhat a következő szemesztertől, dob, basszusgitár, gitár, billentyűs hangszerek és ének közül választhatnak a jelentkezők – ismertette, hozzátéve, hogy az oktatók egy részét a Kőbányai Zenei Stúdió adja majd, időnkét pedig rockzenészeket is felkérnek, hogy tartsanak előadást a hallgatóknak.

A diákok a képzés során ismereteket szerezhetnek a könnyűzenei stílusokban alkalmazott hangszerek használatáról, az énektechnikáról, a zenekari munka sajátosságairól, az élő koncertek technikai és zenei követelményeiről, és megtanulhatják, hogyan kell stúdiófelvételt készíteni.

A kurzusra 2018 január 17-ig lehet jelentkezni.

Debreceni EgyetemPóka Egonkönnyűzene

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.