Hirdetés

Lelki támogatás a betegeknek Debrecenben karácsonykor (is)

unideb.hu

2017.12.20. 10:20

Lelki támogatás a betegeknek Debrecenben karácsonykor (is)
Fotók: unideb.hu

A személyiségük a munkaeszközük.

Hirdetés

Sokan töltik kórházban a karácsonyt. A betegeknek lelkészek is segítenek abban, hogy könnyebben elviseljék, feldolgozzák a család hiányát. A Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban a lelkészek már több mint 20 éve nyújtanak lelki támogatást.

A kórház az első olyan hazai egészségügyi intézmények egyike, ahol lelkészek kezdtek dolgozni. 26 éve egy református, 10 évvel később pedig katolikus lelkész is került az intézménybe. A kórházlelkészi szolgálatot jelenleg hárman látják el. Daniné Bíró Éva és Gál Judit református, Laczkó Zsolt pedig katolikus lelkész.

Mindennap tartanak istentiszteleteket a kórházi kápolnában, csoportos foglalkozásokat vezetnek, vagy csak beszélgetnek egy-egy beteggel. Van úgy, hogy a betegek keresik meg őket, a legtöbbször azonban a lelkészek látogatják meg a bent fekvőket. 

- A személyiségünk a  munkaeszközünk. Én például tudatosan figyelek arra, hogy fejlesszem önmagam. Amikor idekerültem dolgozni, az első nap úgy mentem be a kórterembe, hogy én vagyok a kórházlelkész, kinek segíthetek. Erre a betegek a fejükre húzták a takarót. Rájöttem, hogy ez így nem működik, változtatnom kellett a taktikámon. Most, ha bemegyek egy kórteremebe, megkérdezem, hogy vannak, kik ők, honnan jöttek, kialakul egy kötetlen beszélgetés. Látják, hogy engem ők érdekelnek - mesélt a munkájáról Laczkó Zsolt.

A katolikus lelkész hangsúlyozza, hogy nem megtéríteni akarják a betegeket, hanem szeretnének együtt gondolkodni velük. Tapasztalata szerint egyébként nem csak az idős emberek igénylik a lelki segítséget. Sok a magányos fiatal is, akiknek nagy szükségük van arra, hogy meghallgassák őket. A lelkészek tevékenysége az ünnepek alatt is nagy lelki segítséget jelent a betegeknek. Munkájukba igyekeznek bevonni önkénteseket is, akik heti 1-2 órát áldoznak arra, hogy magányos betegekkel beszélgessenek.

- Azt vettem észre, hogy például a pszichiátrián karácsony közeledtével egyre több a beteg. A lelki válság oka legtöbbször a szeretet hiánya, az, hogy nem tudunk szeretni vagy az, hogy úgy érezzük nem szeretnek minket. Ezek az emberek itt a kórházban törődést, szeretetet kapnak, de ezek csak morzsák. Nekünk az a feladatunk, hogy megmutassuk nekik, hogyan találják meg a szeretetet a való életben- tette hozzá Laczkó Zsolt. 

Karácsony környékén minden évben ünnepi műsorokkal teszik elviselhetőbbé a betegek számára a kórházi napokat. Esténként több felekezetből érkeznek fiatalok, és gitárral, karácsonyi énekekkel járják végig az osztályokat. Kedden pedig a Szent József Gimnázium és a Svetits Intézet diákjai adtak ünnepi műsort a rehabilitációs osztályon. Emellett a debreceni templomokban dobozokat helyeztek ki, és kérték a híveket, hogy gyógyító üzeneteket, szép idézeteket tegyenek bele, amit aztán a lelkészek eljuttatnak a betegeknek.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.