Hirdetés

Debreceni tudományos cikk az élvonalban

unideb.hu

2017.12.18. 18:48

Debreceni tudományos cikk az élvonalban

Kitüntették szerzőjét.

Hirdetés

A belgiumi Ghentben megrendezett Ecology Across Borders konferencián adták át a német nyelvterületek ökológiai társaságának, a Gesellschaft für Ökologie díját a Basic and Applied Ecology című folyóiratban legtöbbet idézett review cikkért. Az elismerést Valkó Orsolya, a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének adjunktusa és az MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoport tudományos munkatársa kapta. A cikkben elsőként tekintik át a gyepek kontrollált égetésének európai alkalmazási lehetőségeit és korlátait, összevetve az Észak-Amerikai égetéses gyepkezelési gyakorlattal.

A nyílt tájszerkezet, valamint a gyepekre jellemző fajösszetétel és a gyepi biodiverzitás megőrzéséhez nélkülözhetetlen a felhalmozódott biomassza rendszeres eltávolítása. Figyelembe véve a felhagyott gyepterületek nagy kiterjedését, egyre nagyobb az igény a gyakorlati természetvédelem részéről költséghatékony, alacsonyabb munkaigényű alternatív kezelési módszerek kidolgozására és alkalmazására. Ilyen módszer lehet a körültekintően megtervezett kontrollált égetés, amely számos, az európai gyepekben jellemző természetvédelmi problémára kínál hatékony megoldást.

A díjazott cikk rámutat arra, hogy az európai kísérletekben sok éven keresztül ugyanazt a parcellát égették, ami egyáltalán nem modellezi a természetes tüzek gyakoriságát és érthető módon egy kedvezőtlen fajösszetétel kialakulását eredményezi. Az észak-amerikai tapasztalatok alapján az élőhely adottságaihoz adaptált kontrollált égetések jól alkalmazhatóak alternatív természetvédelmi kezelésként. Az észak-amerikai gyepekben a fajgazdagság fenntartásához két-három éves időközönkénti égetést javasolnak. Az európai gyepekben az eddig vizsgált, évente egyszeri rendszeres égetés helyett ezért gyeptípustól függően legalább három éves időközönkénti égetés hatását érdemes vizsgálni. A debreceni kutatók eredményei alapján az égetés alkalmazása leginkább a hagyományosan égetéssel is kezelt gyepekben javasolt, illetve olyan esetekben, amikor az avar-felhalmozódás csökkentése nem oldható meg más módon.
ökológiabiomasszaValkó Orsolyagyepkontrollált égetés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.