Hirdetés

A legális dopping után kutatnak Debrecenben

2017.12.17. 13:32

A legális dopping után kutatnak Debrecenben
(Fotó: illusztráció)

Ez egy egyedi vállakozás.

Hirdetés

A verseny- és szabadidős sportolók fizikai teljesítményének legális növelési lehetőségét kutató kiválósági központot hoz létre a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezette konzorcium - hangzott el az 1,4 milliárd forintos pályázati forrásból megvalósuló projekt csütörtöki sajtótájékoztatóján a baranyai megyeszékhelyen.

A Debreceni Egyetem (DE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), valamint több térségi sportegyesület részvételével megvalósuló programot Betlehem József, a PTE Egészségtudományi Karának (ETK) dékánja olyan egyedi vállalásnak nevezte, amelynek komplex megközelítése révén új eredményekhez juthatnak a kutatók.

A kutatások egy új protokoll mentén a sporttevékenységek egészségfejlesztő hatásait vizsgálják a szabadidősportban és kiemelten az élsportolók körében, hogy a munka alapja egy olyan tudásbank létrehozása, amely

nemzedékek számára teszi lehetővé az egészséges teljesítményfokozás monitorozását.

A többdimenziós protokoll segítségével antropometriai, funkcionális mozgás vizsgálati teszteket, speciális EKG-t, szívultrahang- és spiroergometriai méréseket, illetve háromdimenziós mozgásanalízist is végeznek a mentális státusz meghatározása mellett.

Négy év alatt 650 sportoló teljesítményét fogják mérni a központban - közölte Ács Pongrác, a PTE-ETK fizioterápiás és sporttudományi intézetének vezetője. Az új protokoll részét képező eszközök, köztük a szívultrahang és a speciális EKG most érkeztek meg a különböző helyszíneken mintegy 30 berendezéssel rendelkező pécsi központba. Kitért arra is, hogy a projekt keretében olyan háromdimenziós testszkennert is kifejlesztenek, amely az iskolás korú gyermekek és az ülőmunkát végző dolgozók gerinctorzulásának vizsgálatára is alkalmas.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.