Hirdetés

Star Wars és Trónok harca másképp Debrecenben

unideb.hu

2017.11.10. 14:09

Star Wars és Trónok harca másképp Debrecenben
Fotók: unideb.hu

Rendhagyó konferencia.

Hirdetés

A Trónok harcától a Star Wars-ig – az államszervezet tudományos-fantasztikus problémáiról, a világűrbeli tulajdonszerzésről és a drónok felhasználásának jogi kérdéseiről is szó volt a Debreceni Egyetem tudományos konferenciáján.

A „Sci-fi és jog? A jövő jogalkalmazási kérdései” című tanácskozást a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezte meg november 10-én a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara.

– A mai tudományos világ olyan szinten felgyorsult, hogy szinte követhetetlen. A jog általában kullog a valóság után, de mi a kutatásunkkal igyekszünk mindent megtenni azért, hogy nyomon kövessük, és a felmerülő kérdésekre megtaláljuk a megfelelő jogi megoldásokat. Ezt segíti ez a konferencia is – hangsúlyozta Szikora Veronika dékán a tanácskozás megnyitóján.

Az egész napos tanácskozást egy 2012-ben indult konferenciasorozat részeként szervezték meg, amelyen a jogalkalmazás különleges területeit igyekeznek feltárni az érdeklődők számára. Az elmúlt években szó volt már többek között a sport, az egyházak és az orvosi beavatkozások jogi és hozzá kapcsolódó nem jogi kérdéseiről is.

– Az a törekvésünk, hogy lehetőség szerint mindig olyan témákat találjunk, amelyek nem pusztán a hatályos jogszabályokkal foglalkoznak, hanem kitekintést mutassanak a közeli és a távoli jövő esetleges kihívásaira. Vannak olyan kérdések, amikről ma még talán tudományos-fantasztikus módon gondolkodunk, mint a drónok, az önvezető járművek, vagy a világűrben való tulajdonszerzés, de néhány év, vagy évtizeden belül, ezek akár valós problémák is lehetnek – tájékoztatta az unideb.hu-t a szervező Pribula László, a DE ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék vezetője.

Az egész napos konferencián a téma avatott szakemberei és a kar hallgatói mutatták be kutatási eredményeiket, köztük a két nagy sikerű filmsorozat, a Trónok harca és a Star Wars filmkockáin bemutatott államszervezetek tudományos-fantasztikus problémáit.

– Óriási Csillagok háborúja rajongó vagyok, innen jött az ötélet, hogy összehasonlítsam a már létező, vagy korábban működött hazai és nemzetközi jogiintézményeket, az említett filmekben látott jogi problémákkal. Ez sokszor vicces következtetéseket hozott magával. Viszont amikor a szakirodalmat olvastam, azt vettem észre, hogy a különböző szerzők egyetértenek abban, hogy hiába az írók rendkívül színes fantáziája, az államszervezeti kérdésekben a jelen, vagy a múlt problémáit is megjelenítették, tehát a történelem ebből a szempontból ismétli magát – részletezte Bagossy Mária, a DE Marton Géza Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola PhD hallgatója.

A rendezvényen az önvezető járművek felelősségi kérdései és a drónok felhasználásának jogi problémái is helyet kaptak. Utóbbi kapcsán már létezik egy szabályozástervezet, ami főként az eszközhasználat engedélyeztetési kérdéseire fókuszál, és várhatóan egy éven belül hatályba lép.
Debreceni EgyetemjogStar Wars

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.