Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hódít az orosz nyelv a Debreceni Egyetemen

| 2017. 11. 02. | 10:49:00
Ezúttal híres orosz írót invitáltak meg városunkba.
Hódít az orosz nyelv a Debreceni Egyetemen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyelvtanfolyamok, filmklub, baráti találkozók, módszertani rendezvények, könyvbemutatók – csak néhány kiragadott példa abból a rengeteg programból, amelyeket az Orosz Központban szervez a Debreceni Egyetem.

Az intézmény és a Russzkij Mir Alapítvány együttműködésének köszönhetően idén áprilisban a Dóczy utcai IV-es villában kezdte meg működését a Debreceni Egyetem Orosz Központja. A Russzkij Mir Alapítvány, hasonlóan más állami kulturális szervezetekhez (British Council, Goethe Institut, Institute Français, Konfuciusz Intézet, Amerikai Kuckó) szerte a világon a nyelvet és a kultúrát népszerűsíti több mint száz központban. Magyarországon – a budapesti és a pécsi után – a debreceni a harmadik Orosz Központ.

– A tényleges munka valójában a 2017/18-as tanév őszi félévében kezdődött meg. Először nyelvtanfolyamokat hirdettünk, amelyeken jelenleg 250 hallgató 18 csoportban, három szinten (kezdő, középhaladó, haladó) tanulja az orosz nyelvet. Ilyen érdeklődésre előzetesen nem számítottunk – mondta az unideb.hu portálnak Goretity József, a Szlavisztikai Intézet igazgatója.

Időközben elindult egy orosz filmklub is, és ugyancsak az Orosz Központ biztosít helyet a Magyar-Orosz Baráti Kör összejöveteleinek. Októberben külön standon mutatkoztak be az Európai Nyelvi Koktélbár rendezvényén, és november 3-án megvalósul egy, az orosz mint idegen nyelv oktatásával kapcsolatos módszertani konferencia a Szlavisztikai Intézettel közös rendezésben.

– Terveink között szerepel december elején egy középiskolások számára kiírt orosz nyelvi vetélkedő és ugyancsak év végén - közös rendezésben a Tolsztoj Társasággal - egy kortárs orosz irodalommal foglalkozó irodalomtudományi konferencia, több neves oroszországi szakember részvételével.  Szintén a Tolsztoj Társasággal, valamint a Moszkvai Magyar Kulturális Intézettel közösen orosz-magyar műfordítói tábort szervezünk a téma iránt érdeklődő fiatalok számára – sorolta a terveket Goretity József.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Saját fiát szúrta hasba az alkoholista apa
Saját fiát szúrta hasba az alkoholista apa
Súlyosabb ítélet várhat rá Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.