Hirdetés

Debrecenben tanul a legtöbb külföldi

unideb.hu

2017.11.06. 16:34

Debrecenben tanul a legtöbb külföldi
Bács Zoltán (Fotó: unideb.hu)

Az egyetem minden debreceni életére hatással van - fogalmazott a kancellár.

Hirdetés

A Debreceni Egyetem kutatáshasznosítási és gazdaságfejlesztési törekvéseiről, társadalmi szerepvállalásáról, valamint sportkoncepciójáról és a kapcsolódó fejlesztésekről is beszélt Bács Zoltán kancellár a Szenior Egyetem előadásán.

A Szenior Egyetem szerves része annak a koncepciónak, amelyet a Debreceni Egyetem a 3. missziós célkitűzéseinek keretében megfogalmazott. Magyarország egyik legnagyobb felsőoktatási intézményeként a bölcsődétől a húszezres alumni közösségig az élet szinte minden szakaszában jelen van a Debreceni Egyetem, amely mintegy mintegy 29 ezer hallgatóval, 10 dolgozóval, 3 ezer diákkal, azaz 42 ezres egyetemi polgárságával közvetve 200 ezer ember életére van hatással

– idézi Bács Zoltán rekort az unideb.hu.

A kancellár kiemelte továbbá az intézmény rendkívül széles képzési palettáját, hatékony működési, vezetési modelljét és gazdálkodását, fejlett hallgatói szolgáltatási rendszerét, valamint 12 éves stratégia mentén fejlesztett egyetemi sportrendszerét. Bács Zoltán kitért arra is, hogy mára a magyar felsőoktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemen tanul a legtöbb külföldi, 104 országból több mint 5000 hallgató.

Az egyetem gazdálkodása is hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Miközben 2013-ben 83 milliárd forint volt a mérlegfőösszeg, addig tavaly már elérte a 128 milliárd forintot, miközben az intézmény saját tőkéje 75 milliárdról több mint 100 milliárdra nőtt. A javuló gazdasági adatokban nagy szerepet játszott az egyetem saját (képzési és kutatási) bevételeinek növekedése, a korábbi centrumokkal és egyes karokkal kapcsolatos szervezeti átalakítás is

- fogalmazott a kancellár, aki elmondta, hogy az intézmény fejlesztési koncepciója kapcsolódik a város hosszútávú célkitűzéseihez, mely szerint 2050-re Debrecen lesz a főváros első számú vidéki alternatívája, amely nemzetközi regionális központként világviszonylatban is magasnak számító életminőséget nyújt majd, s a város 240-250 ezresre duzzadó lakosságával összhangban az egyetemi polgárság létszáma is jelentősen nőni fog.

Debreceni EgyetemBács Zoltán

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.