Hirdetés

Kézilabda edzőképzést indít a Debreceni Egyetem

unideb.hu

2017.04.06. 15:18

Kézilabda edzőképzést indít a Debreceni Egyetem

Mert a cívisvárosban a kézilabda kiemelt sportág.

Hirdetés

Felsőoktatási intézményként hazánkban először indít szeptemberben alap és középfokú kézilabda-edzőképzést a Debreceni Egyetem a Magyar Kézilabda Szövetséggel, nemcsak hallgatók számára - írja az unideb-hu

Az új testnevelő tanár szak sikere után újabb hiánypótló képzés indítását tervezik az egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének szakemberei.

Debrecenben a kézilabda kiemelt sportág, nagy hagyományai vannak a városban. A Dózsa után, itt van a kupában bronzérmes DVSC női vonalon, a DEAC egyetemi férfi csapata pedig vezeti az NB II-t. Bízunk benne, hogy jövőre NBI B-s lesz a csapat, és a debreceni férfi kézilabda is újra bekerül az országos vérkeringésbe. Az egyetemi sportstratégia apropóján készült felmérés szerint ez a legnépszerűbb sportág a hallgatók és a régió fiatal felnőttei körében. Tehát van létjogosultsága a kézilabda edzőképzésnek is az intézményben

– emelte ki Balogh László, az egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója.

A képzést a Magyar Kézilabda Szövetséggel közösen indítja a Debreceni Egyetem. A megállapodás részleteiről egyeztetett szerdán Balogh László a szövetség sportigazgatójával, Marczinka Zoltánnal az egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás (SET) Központjában.

Bárki jelentkezhet

A tervek szerint a következő tanévben a testnevelő tanár szakos hallgatók mellett bárki elkezdheti az alapfokú kézilabda edzői képzést, amellyel D lincences végzettséget lehet szerezni. A második év végén pedig középfokú képesítést, azaz C lincencet kapnak majd a résztvevők, ami azt jelenti, hogy az NBII-ben, sőt akár NBI utánpótlásban is tarthatnak majd edzéseket. Mivel az alapfok oktatási anyaga szinte azonos a testnevelő tanáréval, ezért ezek a hallgatók akár egy év alatt középfokú edzői képesítést szerezhetnek tanulmányaik mellett, vagy azt követően.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.