Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem Kisvárdára is kivonult

| 2016. 09. 02. | 12:02:00
Tudják, milyen szakemberekre van szükség.
A Debreceni Egyetem Kisvárdára is kivonult
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ rendezvényén Belinszky Katalin ügyvezető igazgató köszöntötte a hallgatókat, valamint az előadásokat tartó professzorokat, akik a Debreceni Egyetem szeptemberben induló kihelyezett mezőgazdasági mérnöki képzésen is oktatnak majd.

Leleszi Tibor polgármester beszédében elmondta:

a Debreceni Egyetemmel együttműködve olyan minőségi oktatást akarnak nyújtani, amellyel a fiatalok megállják a helyüket a munkaerőpiacon, s nem vándorolnak el a városból.

A tanulás, a felsőoktatás jelentőségét hangsúlyozta köszöntőjében Szigeti Ádám. Az EMMI Felsőoktatás- és Kutatásstratégiai Főosztály főosztályvezetője felhívta a fiatalok figyelmét, hogy Magyarországon az európai uniós átlagot is meghaladja a diplomások és nem diplomások bére közötti különbség, ezért különösen jó befektetés számukra, ha diplomát szereznek.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke az államháztartás működési hatékonyságáról szóló előadásában leszögezte:

az elmúlt években hazánkban és más európai országokban is megfékezték az állam túlköltekezését, és a kialakult stabilitás egyértelműen bizonyítja, hogy Európa versenyképes.

Az Európai Bizottság Egészségi Kockázatbecslési Egységének alapító igazgatója Somogyi Árpád akadémikus felidézte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal létrejöttének körülményeit kiemelve az élelmiszerbiztonság, a megbetegedések terjedését megelőző és megakadályozó szabályozások fontosságát.

A Debreceni Egyetem egészségipari stratégiájáról és a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ képzési kínálatáról is beszélt előadásábanSzilvássy Zoltán. A rektor kiemelte: a térség gazdasági szereplőivel és önkormányzataival is egyeztettek a központ indítása előtt, hogy pontosan tudják, milyen szakemberekre van szükség a régióban.

Olyan tudást szeretnénk létrehozni, amely hasznos a térség kis- és középvállalkozásainak.  A program meghatározó területe az egészségipar, melynek versenyképes szereplői az élelmiszergyártó, a mezőgazdasági, biotechnológiai cégek és a gyógyszergyárak

– sorolta Szilvássy Zoltán.

A rektor hozzátette: a versenyképes tevékenység alapja az egyetem, a vállalatok és az önkormányzat együttműködése, amit az iparági klaszterek létrehozását is nagymértékben segít.

Az egészségiparban is meghatározó szerepet játszó funkcionális élelmiszerekről tartott előadást Szabó Katalin, a közösségi központ ösztöndíjas hallgatója, aki ismertette a funkcionális élelmiszerek típusait, illetve a rájuk vonatkozó területenként eltérő szabályozást.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a sport felsőoktatásban betöltött szerepét és az intézmény sportstratégiáját mutatta be. A résztvevők képet kaptak a Sporttudományi Koordinációs Intézetről, valamint a szeptemberben átadásra kerülő Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központról. Utóbbit egy fitnesz központtal kötik össze, melynek ugyancsak a Nagyerdei Stadion ad majd otthont, a tervek szerint a következő év elejétől. 

Az egyetemi sportklub, a DEAC kapcsán Bács Zoltán kifejtette, hogy a 16 szakosztállyal és 700 igazolt sportolóval rendelkező egyesület iránt egyre nagyobb az érdeklődés, például a külföldi hallgatók részéről, ezért olyan sportágak is megjelenhetnek a jövőben mint a baseball, az amerikai foci vagy éppen a frizbi. 

Az előadásokat követően Komlósi István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának dékánja vezetésével tartott tematikus beszélgetésen az oktatók a közönség kérdéseire választoltak, majd közösen ültettek fát a képzési központ udvarán lévő professzorok kertjébe.

A Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ tanévnyitó ünnepségét szeptember 18-án, vasárnap 11 órától tartják Kisvárdán, a Városháza Dísztermében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés