Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ítélet: négyen támadtak rá a rendőrökre Hajdúböszörményben

| 2022. 10. 14. | 15:19:00
A rendőrök garázdaság miatt akartak intézkedni, amiben megakadályozták őket.
Ítélet: négyen támadtak rá a rendőrökre Hajdúböszörményben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Hajdúböszörményi Járásbíróság október 14-én csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt bűnösnek mondta ki azt a négy vádlottat, akik csoportosan támadtak rá intézkedő rendőrökre Hajdúböszörményben. Az elsőrendű vádlottat könnyű testi sértés vétség elkövetésében is bűnösnek találták – olvasható a Debreceni Törvényszék közleményében 

Az elsőrendű vádlottat ezért halmazati büntetésül 4 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától a bíróság. A harmadrendű vádlottat a bíróság 3 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte, míg a másodrendű vádlottat 1 év 6 hónap – 3 évre felfüggesztve – fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztésre, míg a negyedrendű vádlottat 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását szintén 3 évre felfüggesztette.

A bíróság szerint 2018. június 28-án este Hajdúböszörményben a helyi rendőrök egy csoportosan elkövetett garázdaság miatt intézkedtek. Az akkor még a rendőrökkel együttműködő elsőrendű vádlott az egyenruhások felszólítására az előállítása céljából bilincs alkalmazása nélkül beült a rendőrautó jobb hátsó ülésére.

A vádlott mellé beült egy rendőr is a férfi őrzése miatt. A szolgálati autó jobb hátsó ablakát az elsőrendű vádlott lehúzta, és kinyitotta az ajtót. A rendőrautó ekkor az elindulás követően néhány méter után megállt, és a hátsó ajtót az őrzést ellátó rendőr a vádlotton átnyúlva becsukta.

A szolgálati kocsi újra elindult, azonban az elsőrendű vádlott ismét kinyitotta a jobb hátsó ajtót, amit a rendőr újra be akart zárni. Ekkor az elsőrendű vádlott szidalmazni kezdte a rendőrt, akire az autóban ülve rá is támadt. Ökölbe szorított kézzel többször ütést mért a rendőr feje irányába.

A járőr védekezett, így az ütések nem érték el. A rendőrautó ekkor megállt, az erőszakos cselekményt észre vette a jármű mellett az utcán tartózkodó harmadrendű vádlott, aki szinte azonnal a szolgálati autó bal oldala mellé lépett, az ajtót kinyitotta, és ököllel megütötte az ott ülő rendőrt.

Az ütés pillanatában a rendőr az akkor még a kocsiban lévő elsőrendű vádlottat akarta megbilincselni, azonban a bilincs használatát a harmad- és a negyedrendű vádlott erőszakosan megakadályozta. A szolgálati gépkocsihoz odalépett egy másik rendőr, aki észlelte az elsőrendű vádlott támadását, és megkísérelte a férfit elhúzni a kollégájától.

Ebben meggátolta őt a mögötte lévő másodrendű fiatalkorú lány, aki az intézkedő rendőr egyenruháját rángatta.

Amikor a rendőrök az őket ért erőszak megszűnése után a bilincsek alkalmazását folytatni tudták volna, az elsőrendű vádlott már nem tartózkodott a rendőrautóban, mert őt a járműből kihúzta a negyedrendű vádlott.

A szolgálati járműből kiszállt a bántalmazott rendőr, akit az elsőrendű vádlott megöléssel fenyegetett, és egy alkalommal meg is rúgott, így nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozott neki. Ezután a vádlott egy közeli ingatlan udvarára menekült.

Az egyik rendőr az elfogás végrehajtása érdekében az ingatlan kapujához lépett, vele szemben azonban megállt a fiatalkorú másodrendű vádlott, és útját állta az egyenruhásnak, akinek a mellkasát többször, nagy erővel, tenyérrel meg is lökte.

A vádlottak az azonos helyszínen, azonos időben megvalósított, azonos cél miatt kifejtett tényállásszerű magatartásukkal elkövetett bűncselekményt egymás cselekményének ismeretében, szándékegységben követték el. A szándékuk az volt, hogy az elsőrendű vádlottal szembeni rendőri intézkedést erőszakkal meghiúsítsák, de legalább megakadályozzák. A bűncselekményt végig rögzítette a közelben lévő térfigyelő kamera.

Rozsnyai Balázs bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte a kitartó, durva, a köznyugalmat súlyosan megzavaró – a térfigyelő kamera felvételén is látható – elkövetési módot. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a jelentős időmúlást és azt, hogy a felnőttkorú vádlottak büntetlen előéletűek, három vádlott pedig az elkövetés óta újabb bűncselekményt nem követett el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Több mint 2300-zal kevesebb postás van Magyarországon, mint 2022-ben
Több mint 2300-zal kevesebb postás van Magyarországon, mint 2022-ben
Nagy Márton közölte, a Magyar Postára a jövőben is szükség lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.