Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elítélték a hamis büntetést osztogató álrendőrt

| 2022. 07. 13. | 16:36:00
A Debreceni Járásbíróság döntött az ügyben.
Elítélték a hamis büntetést osztogató álrendőrt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Előkészítő ülésen börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság július 5-én azt a férfit, aki rendőrnek adta ki magát, és megbírságolt egy bolti eladót Debrecenben. A férfinek nem ez volt az első ilyen akciója, álrendőrként már korábban is „intézkedett”, akkor Hajdúsámson-Martinkán. Amiatt már jogerősen szabadságvesztésre is ítélték – írja a Debreceni Törvényszék a közleményében.

A járásbíróság az elsőrendű vádlottat zsarolás és három rendbeli felbújtóként elkövetett közokirat-hamisítás miatt, míg a másodrendű vádlottat – aki hamis igazolványokat készített a férfinak – három rendbeli közokirat-hamisítás miatt mondta ki bűnösnek.

Ezért a bíróság a férfit halmazati büntetésül 3 év 4 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, míg a nővel szemben 300 ezer forint pénzbüntetést szabott ki. A három hamis rendőrigazolványt a bíróság elkobozta.

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott január 12-én bement egy debreceni, nyomtatással is foglalkozó üzletbe, ahol hamisan állította azt, hogy ő egy rendőr, aki elhagyta az igazolványát. A férfi megkérte az eladót, hogy készítsen egy másolatot, ehhez kikereste az interneten egy hivatalos rendőrségi igazolvány képét.

A nő a minta alapján elkészítette az igazolványt, amire ráírta a vádlott által közölt nevet és, a férfi fényképét is rászerkesztette.

Az eladónő a férfi rábírására ezzel a módszerrel három hamis igazolványt készített.

A férfi az egyik hamis okmányt egy rendőrség feliratú, fémjelvénnyel ellátott tokba helyezte, és azzal január 18-án délelőtt bement egy debreceni dohányboltba. A vádlott a vásárló távozása után az eladóhoz lépett, felmutatta az igazolványt, majd közölte, hogy rendőr, továbbá a helytelen maszkhasználat miatt feljelentheti őt.

Miután a nő átadta a személyazonosító igazolványát, a férfi úgy tett, mintha telefonon a központtal egyeztetné a nő adatait. A telefonhívással a férfi a hitelességét akarta megerősíteni.

Az álrendőr ezután közölte a sértettel, hogy ha feljelentené, úgy 50 és 150 ezer forint közötti pénzbírságot kaphat, azonban ez az összeg jóval alacsonyabb lehet akkor, ha azt a helyszínen rendezni tudja.

A sértett megijedt, ezért félelmében eleget tett a férfi kérésének, és átadott neki ötezer forintot. A vádlott az eladónak így ötezer forint kárt okozott, ami nem térült meg. Az igazi rendőrök a beszerzett adatok alapján azonosították az álrendőrt, akit január 26-án állítottak elő a rendőrkapitányságra.

A Debreceni Járásbíróság ítéletét az ügyészség, valamint a másodrendű vádlott és védője tudomásul vette, míg az elsőrendű vádlott és védője enyhítés miatt jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Fontos útvonalon fejlesztették, hiszen ez az utca vezet az orvosi rendelőhöz.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.