Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni Törvényszék: 4 évet kapott a magát titkos ügynöknek kiadó csaló

| 2022. 01. 17. | 12:24:00
Az ítélet jogerős.
Debreceni Törvényszék: 4 évet kapott a magát titkos ügynöknek kiadó csaló
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Törvényszék január 13-án nyilvános ülésen jogerősen 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki azt állította magáról, hogy egy magas beosztású titkos ügynök, majd a meséjével tévedésbe ejtett és megkárosított több sértettet. Az elsőfokú bíróság közel 1,8 millió forint erejéig vagyonelkobzást is elrendelt, amit a törvényszék szintén helybenhagyott. A bíróság a lefoglalt lőfegyvert és lőszereket elkobozta. A pénzt a férfi saját megélhetésére költötte – áll a Debreceni Törvényszék közleményében.

A másodfokú bíróság a hat rendbeli csalás bűntette, egy rendbeli csalás vétsége, zaklatás vétsége, valamint lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntette miatt indult büntetőeljárásban a Debreceni Járásbíróság 2021. március 4-én meghozott ítéletét annyiban megváltoztatta, hogy a csalás vétség helyett csalás bűntettet állapított meg az üzletszerű elkövetésre tekintettel. Egyebekben a törvényszék büntető tanácsa nem tartotta indokoltnak a büntetés enyhítését.

A bíróság szerint a férfi magas beosztású titkos ügynök látszatát keltve, különböző valótlan okra hivatkozással nagyobb pénzösszegeket csalt ki a sértettektől úgy, hogy 2014-től kezdődően 2017 őszéig fia ismeretségi körét felhasználva tehetősebb emberek közelébe férkőzött.

 

Az ismerkedések során a férfi minden esetben magas rangú titkos ügynöknek, volt olyan, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Őrség (FRONTEX) vezetőjének adta ki magát, továbbá rendszeresen hivatkozott széleskörű kapcsolatrendszerére. A vádlott azt állította az ismerőseinek, hogy a későbbiekben, ha bármiben tud, akkor segít és mozgósítja a kapcsolatait.

A sértettek által rendszeresen átadott nagyobb összegű pénzeket, kölcsönöket a vádlott különböző valótlan okokra hivatkozva kérte, a valóságban abból a megélhetését finanszírozta. Az egyik sértett esetében a bizalmi viszonyt úgy is erősítette a vádlott, hogy a gyanútlan férfit magával vitte egy „általa irányított fedett akcióba”, így meggyőződhetett az állítása valódiságáról.  Egy másik sértett elmondta, hogy a vádlott magát rendőrtisztnek adta ki, egyenruhában, fegyverrel jelent meg, külföldi kiküldetésre hivatkozott, nem is kételkedett a szavahihetőségében.

A bizalmi viszony folytán a sértettek fizettek a vádlottnak, egyesek több alkalommal is nagyobb összegű kölcsönt nyújtottak a férfinak. A vádlott hat sértettnek, összesen több mint 26 millió forint kárt okozott, amely nem térült meg, szándékában sem állt a pénzek visszafizetése.

A vádlott 2017-ben a fiától is kért kölcsön különböző pénzösszegeket, amit egy idő után a fiú már nem teljesített. Ezért 2017 augusztusa és novembere között a vádlott saját fiát mobiltelefonon rendszeresen zaklatta, közel százhetvenszer hívta fel azért, hogy adjon neki pénzt. A férfi az apja ellen zaklatás vétsége vonatkozásában magánindítványt terjesztett elő.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.