Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elítélték a tinédzsert, akit két éve lelőtt egy debreceni rendőr

| 2021. 06. 01. | 17:37:00
Enyhítő körülményeként értékelte a bíróság azt, hogy a fiú beszámítási képessége korlátozott volt.
Elítélték a tinédzsert, akit két éve lelőtt egy debreceni rendőr
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem jogerősen 3 év 10 hónap börtönbüntetéssel sújtotta a Debreceni Járásbíróság június 1-jén azt a fiatalembert, aki 2019 augusztásában rendőrökre támadt, ezért meglőtték a Déli soron.

Az elsőfokú bíróság határozata azért nem jogerős, mert az ügyész három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a fellebbezésre, míg a vádlott enyhítésért, védője pedig elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett. A felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében elmarasztalt 19 éves vádlott előzetes letartóztatását fenntartják a másodfokú eljárás jogerős befejezéséig.

Az ítéleti tényállás szerint a fiatalember délben jogtalanul bement egy debreceni műhelybe, gyanús viselkedésére a dolgozók is felfigyeltek. Amikor a kihívott két körzeti megbízott a telephelyhez ért, a vádlott már magához vett egy tapétavágó kést és távozott a helyszínről. Azonban többen követték, így meg tudták mutatni őt a rendőröknek, akik szolgálati autójukkal megálltak az akkor tizennyolc éves fiú mellett. 

Az egyik egyenruhás a járműből kiszállva igazoltatta volna, mire ő futni kezdett, nyomában a rendőrrel, aki többször rákiabált, hogy álljon meg. A vádlott végül – bal kezében a kitolt pengével – szembefordult a főtörzsőrmesterrel, aki hátrálni kezdett, és hiába kérte a terheltet a kés letételére. Ekkor ért oda az autóval a másik rendőr, és elő is vette a nagy könnygázszóró palackot. Mivel a további felszólítások is süket fülre találtak, az őrmester alkalmazta a könnygázt. Igaz, a spray elől kitérni igyekvő tinédzser ellenállását ennyivel nem törték meg.

„Nekem már mindegy”, mondta a vádlott, majd a pengével a kézben az őrmester irányába lépegetett; a rendőr ekkor már tűzkész lőfegyvert emelt rá.

Az egyenruhások ismét felszólították a penge eldobására, figyelmeztetve, hogy ellenkező esetben lőnek. Mivel a helyzet nem változott, a főtörzsőrmester figyelmeztető lövést adott le a levegőbe. A vádlott ekkor az őrmesterre támadt, ő pedig két méterről célzott lövést adott le, a golyó a fiú bal könyökét érte. Pillanatokkal később egy második célzott lövés is eldördült, ugyanis a támadó nem állt meg: ettől a találattól aztán a fiatalember megtorpant, eldobta a kést, és összerogyott.

A mostani ítélet során a bíró súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott volt már büntetve és ideiglenes javítóintézeti elbocsátásának hatálya alatt támadt a rendőrökre. Enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy megsérült, valamint azt, hogy korlátozott volt a beszámítási képessége a bűncselekmény elkövetésekor. 

Ez utóbbi kapcsán a fiú mentális beszámítási képességére kell gondolni, ami egy korábbi traumájára és az azzal összefüggő egészségügyi problémáira vezethető vissza. Kábítószer, tudatmódosító szer használata nem vált bizonyítottá.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Sok debreceni gyerek kedvenc helye volt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés