Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Borsodnádasdi emberölés: levetítették B. Roland vallomását

| 2020. 06. 19. | 14:25:00
Megvolt az első tárgyalási nap Debrecenben.
Borsodnádasdi emberölés: levetítették B. Roland vallomását
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elkezdődött a borsodnádasdi emberölésként elhíresült büntetőper másodfokú tárgyalása június 19-én a Debreceni Ítélőtáblán; az ügyben bizonyítást rendelt el a táblabíróság, mely során július 2-án, az esti órákban helyszíni tárgyalást tartanak a borsodi településen, majd július 17-én ismét debreceni tárgyalási nap következik.

A pénteki tárgyalás két szakaszra oszlott. Az első részben Balla Lajos tanácsvezető felsorolásszerűen ismertette a bizonyításba már az ítélőtábla által beszerzett dokumentumokat. Így csillagászoktól azt is megtudakolták, hogy milyen látási viszonyokat biztosított a Hold a 2017. szeptember 2-i bűneset idején, míg az Országos Meteorológiai Szolgálat közreműködésével adatokat kértek be az akkori környékbeli csapadékviszonyokról. Miután a vádlott, B. Roland (24) közölte, hogy nem kíván vallomást tenni, és fenntartja a nyomozati szakaszban tett nyilatkozatait, felolvasták a korábbi vallomásait, és levetítették a férfi gyanúsítotti kihallgatásáról készült helyszíni rendőrségi felvételeket. Azt követően zárt tárgyalásként folytatódott a nap, a nyilvánosság kizárásával.

A borsodnádasdi emberölés miatt első fokon, a Miskolci Törvényszék által idén márciusban kiszabott 4 év fogházbüntetés komoly hullámokat vetett a hazai közéletben, politikusok is megszólaltak, több okból is kritizálva a bírói döntést.

Balla Lajos tanácsvezető egyeztet Lányi Csabával, az ügy előadó bírójával

A vádlott és áldozata, egy 17 éves helyi lány – B. Roland vallomása szerint – titkolt szerelmi kapcsolatban álltak. Az elsőfokú ítéleti tényállás szerint a fiatalok 2017 szeptemberében, az esti órákban Borsodnádasdon, egy erdei ösvénynél találkoztak, ahová az akkor 21 éves fiú egy baráti összejövetelről érkezett. A nap folyamán nemcsak sört és töményet ivott, hanem három herbálos cigarettát is elszívott. A randevú során kisebb vita alakult ki a kapcsolat felvállalatlansága miatt. A férfi szerint a lány elment negyed órára egy állítólagos találkozóra, majd visszatért, hogy aztán újra elmenjen. B. Roland egy ideig várt, majd elindult, akkor, a közelben, még az erdei ösvényen talált rá a lányra magatehetetlen állapotban. Halottnak hitte, levetkőztette és bedobta egy mély aknába, ahol a valójában csak ájult Csenge vízbe fulladt. 

Bár az ügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett szándékos emberölés miatt emelt vádat B. Roland ellen, az elsőfokú bíróság nem látta bizonyítottnak a szándékosságot. Az ítélet indoklása szerint a férfi csak abban felelős, hogy nem győződött meg arról, valóban meghalt-e a lány. Ezért gondatlanságból elkövetett emberölésért ítélték el. 

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség megfellebbezte az elsőfokú ítéletet, az álláspontjuk az, hogy a Miskolci Törvényszék részben megalapozatlan ítéletet hozott, a bűncselekményt helytelenül minősítette gondatlan emberölésként. B. Rolandot védekezésre képtelen személy elleni emberölésben kellene elítélni, amely jóval komolyabb szabadságvesztést vonna maga után. A férfi, miután hosszabb időt töltött előzetes letartóztatásban, szabadlábon védekezhet.

Tóth István fellebbviteli ügyész álláspontja az, hogy a bűncselekmény elsőfokú bírói minősítése téves

B. Roland védekezése szerint, mivel korábban volt már dolga a rendőrséggel kábítószer miatt, és a bűneset napján több herbálos cigarettát elszívott, nagyon megijedt. Az ő verziójában ez volt az oka annak, hogy nem hívott segítséget, amikor Csengét magatehetetlen állapotban találta. De ahhoz, hogy bedobja a csapadékvízgyűjtó aknába, vajon miért kellett levetkőzteztni a lányt? 

A férfi a videós vetítés alatt többnyire a bírósági aula padlóját nézte, végig szenvtelenül viselkedett, miként a 2017. szeptember 4-i gyanúsítotti kihallgatásáról készült rendőrségi felvételeken sem adta túl sok érzelem jelét, motyogva, hadarva válaszolt a nyomozók kérdéseire. 

Mielőtt gyanúsítottá vált, B. Rolandot kétszer is meghallgatták a rendőrök tanúként, hiszen Csenge nem ment haza a szeptember 3-ra virradó éjszaka, ezért a szülei kerestetni kezdték. Ezen két alkalommal a fiú még csak arról beszélt, hogy bár találkozott a lánnyal szeptember 2-án este, végül az útjaik szétváltak és nem tud az áldozat hollétéről. A gyanúsítotti vallomásába már azt is beleszőtte, hogy az erdei randevú során szexuális aktus történt közöttük, bár ő az italozás és a herbálozás miatt „nem tudott teljesíteni”. A pénteki tárgyalás zárt ülésén éppen ez az aktus volt a téma, a nyilvánosságot erkölcsi okból és a személyiségi jogok védelmére tekintettel zárták ki.

Az elsőfokú ítéletben az szerepel, hogy Csenge már a fulladás előtt eszméletét vesztette, és legalább három közepes erejű erőbehatás érte az arcán.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bravúros debreceni győzelem az éremesélyes ellen
Bravúros debreceni győzelem az éremesélyes ellen
A tartalékos DEAC itthon tartotta a két pontot.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.