Hirdetés

Pont kerülhet a Balla Irma-gyilkosság végére Debrecenben

Cívishír

2020.02.01. 12:18

Pont kerülhet a Balla Irma-gyilkosság végére Debrecenben
D. Lajos tavaly decemberben a Debreceni Ítélőtáblán (Fotó: Cívishír)

Az ügyészség életfogytiglani szabadságvesztést akar.

Hirdetés

Másodfokú ítélethirdetés várható február 3-án a debreceni táblabíróságon a 2007-es Balla Irma-gyilkosság miatt indult büntetőperben azzal a D. Lajossal szemben, akit tavaly januárban – nem jogerősen – 15 év fegyházbüntetéssel sújtott a Nyíregyházi Törvényszék a néhai debreceni önkormányzati képviselő agyonverése miatt.

D. Lajos az a férfi, aki az emberölést megelőző napokban rövid ideig a Balla Irma szomszédjában zajló építkezésen dolgozott segédmunkásként. Ennyi idő alatt is kifigyelte az egyedül élő asszonyt lakását, majd 2007 húsvétján – nagypénteken – a lopások miatt nem sokkal korábban szabadult férfi megjelent a háznál egy feszítővassal. Értékeket akart elvinni, és nem sikerült feltárni a pontos okát annak, hogy miért támadt rá Balla Irmára. Sokszor lesújtott az eszközzel az ágyban fekvő nőre, az egyik csapás a sértett torkát érte olyan nagy erővel, hogy szinte azonnal életét vesztette. D. Lajos kisebb értékekkel távozott.

Mint ismert, a rendőrség, majd az igazságszolgáltatás előtt hosszú éveken át az asszony fiának, Ifj. Schönstein Sándornak kellett védekeznie a gyilkosság miatt, a fiatalember összesen két évet töltött előzetes letartóztatásban tévesen (majd 2013-ban mentették fel jogerősen bizonyítottság hiányában).

D. Lajos már 2009-ben arról beszélt a rendőrségen, hogy ő a bűnös. Ennek ellenére majd csak 2013-ban vette fel a szálat a rendőrség újra (megvárva a Schönstein Sándor elleni büntetőeljárás befejeződését). Az ügyészség 2015 végén emelt vádat a volt segédmunkás ellen  nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt. Majd 2019 elején következett a Nyíregyházi Törvényszék elsőfokú ítélete (az ügy elfogultság miatt került át Hajdú-Biharból).

Az ügyészség életfogytiglanra súlyosítaná a D. Lajosra kiszabott 15 év fegyházbüntetést azzal, hogy a férfit csak legalább 30 év letöltése után lehessen feltételes szabadlábra helyezni. A hétfőre eső ítélethirdetés egyik fő kérdése az, hogy mit szól a bíróság az ügyészség érveléséhez.

RaL

bíróságDebrecenBalla Irmaemberölés

Szóljon hozzá!

Hirdetés