Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Fox News a leghalálosabb európai városok közé sorolta Debrecent

| 2020. 02. 08. | 15:15:00
A konzervatív amerikai csatorna az ENSZ adataira alapoz. Ami ebben a formában megtévesztő.
A Fox News a leghalálosabb európai városok közé sorolta Debrecent
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Európa ötödik leghalálosabb városaként aposztrofálja Debrecent a befolyásos amerikai Fox News tévétársaság egy, a honlapján megjelent cikke. A szerző az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának 2019-es jelentéséből szűrte le ezt. A cikkíró az adatok alapján tíz európai várost nevesít, azokat a településeket, ahol a legtöbb emberölés jutott 100 ezer lakosra 2017-ben.

Az összesítést a 380 ezres Kaunas, Litvánia második legnagyobb városa vezeti, ahol az ENSZ szerint 5,4 emberölés jutott 100 ezer lakosra. A második a litván főváros Vilnius 3,9-el, a harmadik ugyanilyen mutatóval a szintén Litvániában található Klaipėda. A negyedik a franciaországi kikötőváros, Marseille (3,5), utána következik a cívisváros (3), melyről annyit írnak, hogy Magyarország második legnagyobb városa, kulturális központ 202 ezres lakosságszámmal. A szlovéniai Celje (2,5), az északír Belfast (2,4), a finn Tampere (2,2), Budapest (2,2) és a hollandiai Amszterdam (2,2) alkotja még a rosszhírű tízet. 

A cikk megállapítja azt is, hogy az Egyesült Államokkal összehasonlítva az európai városok sokkal biztonságosabbak, s a felsorolt települések egyike sincs benne a bolygó e szempontból legveszélyesebbnek tartott ötven településében.

A valóság ennél árnyaltabb, tekintve, hogy mint a Cívishír is megírta, 2017-ben tényleg hat eljárás indult debreceni emberölés miatt, de ezek közül három bizonyult halálosnak. Hogy melyik volt ez a három, az viszont nem derült ki a nyilvánosság számára.

Tudható, hogy 2017 nyarán egy kerti szemétégetés során kigyulladt egy melléképület, amelyben emiatt meghalt egy ember. Az is, hogy emberölés gyanújával indult büntetőeljárás egy férfival szemben, aki élettársát és annak édesanyját szurkálta össze egy lakatlan házban, a Monostorpályi úton. Egy másik férfi fejszével bántalmazta élettársát, őt szintén elfogták. Miként azt az apát is, aki késekkel szúrta hasba a fiát a közös italozásuk során. A rendőrségi híradások ezen bűneseteknél arról szóltak, hogy bár a sértettek életveszélyes sérülést szenvedtek, sikerült megmenteni az életüket. Ugyanakkor előfordul, hogy az áldozatok napokkal, hetekkel, hónapokkal később mégis belehalnak a sérülésükbe, de annak a híre már nem jut el a sajtóhoz.

[Beillesztett cikk: Városrészek, ahol a legtöbb betörés történik Debrecenben]

És akkor arról, hogy egy-egy bűncselekmény minősítése megváltozhat az eljárás során, még is nem szóltunk. Például egy kerti szemétégetésből eredő gondatlan halálokozás nem feltétlenül emberölésként fut végig az igazságszolgáltatáson.

Helytálló tehát, hogy 2017-ben hat debreceni esetben indult nyomozás emberölés miatt, de ez nem egyenértékű azzal, hogy hatan váltak gyilkosság, vagyis szándékos emberölés áldozatává a városban.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.