Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tizenegy éve nem történt hasonló támadás Debrecenben

| 2019. 10. 07. | 17:29:00
Ma már ritkán kockáztatják a fegyveres rablást. A kamarai elnök két fő okra mutat a javulás hátterében.
Tizenegy éve nem történt hasonló támadás Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bár október 7-én a Fórumban nem hivatásos pénzszállítókat raboltak ki, hanem egy valutaváltó alkalmazottjait, akik éppen pénzt vittek, kijelenthető: a hasonló támadások szinte teljesen megszűntek az utóbbi 10 évben Hajdú-Bihar megyében. 

Ez azért fontos, mert a kétezres években több, személysérüléssel járó fegyveres rablótámadás történt Debrecenben. A legutóbbi 2008 májusában a Malomparknál, ahol az esti órákban egy vagyonőr éppen kilépett a bevásárlóközpont hátsó, fotocellás ajtaján, amikor mellbe lőtték egy közeli magaslatról. Öt bűnelkövető szövetkezett a rablásra, egyikük megpróbált elszaladni a földre hulló zsákkal. Azonban a pénzszállító társa – aki a páncélozott autóban várta kollégáját – elsodorta a maszkos férfit. A vagyonőr – több műtétnek köszönhetően – felépült az életveszélyes sérülésből. Bár a rablók elmenekültek, később bíróság elé kerültek, 2 év 6 hónaptól 11 évig terjedő szabadságvesztéssel büntették őket.

[Beillesztett cikk: Rablótámadás Debrecen legnagyobb bevásárlóközpontjában! – FRISSÍTÉS]

2005 januárjában, a reggeli órákban a K&H Bank belvárosi fiókjánál (a Piac és a Szent Anna utca sarkán) próbálkozott rablással egy tizenéves és máig ismeretlen társa. Feltehetően játékpisztolyt nyomtak a pénzszállító mellének, amikor a kocsiban lévő trezorból elővett egy nagyobb méretű borítékot és egy zsákot. A támadók a nyomaték kedvéért gázspray-vel lefújták a pénzszállítót és a szintén jelen lévő biztonsági őrt, de miután utóbbi csőre töltötte a pisztolyát, elmenekültek. A rablót, akit sikerült az igazságszolgáltatás elé vinni, 3 év 6 hónap szabadságvesztéssel sújtották.

2004 novemberében, a délelőtti órákban egy Piac utcai OTP-fiókba vitt volna táskát egy pénzszállító, a pénzintézet hátsó bejára egy lépcsőházba nyílt. A pénzszállítót ott várta két rabló, egyikük meglőtte, a golyó a férfi vállát súrolta. Az bizonyos, hogy a tettesek nem üres kézzel távoztak, de hogy mennyit vittek el, nem derült ki. Tudomásunk szerint a bűncselekmény felderítetlen maradt. 

2004-ben a Kálvin téren szintén megtámadtak egy pénzszállítót, az elkövető a reggeli órákban egy oszlop mögül pattant elő és gázspray-vel fújta szembe áldozatát. Felkapott egy zsákot, de mivel a vagyonőr utána szaladt, jobbnak látta elhajítani (körülbelül 12 kilónyi, váltópénzzel teli táskáról vagy zsákról beszélünk). Parókás, napszemüveges, 30-40 év közötti férfi lehetett, nem tudunk arról, hogy a rendőrségnek sikerült volna a bűneset felderítése. 

Kikerülhetetlen kamerák

Kérdésünkre, hogy mi az oka a pénzszállítók elleni fegyveres rablások örvendetes visszaszorulásának, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara megyei szervezetének elnöke a rendőrség munkája mellett a jogszabályi környezet szigorodását és a biztonsági kamerák számának növekedését, a felvételek minőségének javulását emelte ki.

– Mint emlékezetes, az úgynevezett „három csapás” törvénnyel a kormány az erőszakos bűncselekmények többszörös elkövetői esetében duplájára növelte a harmadik elítélés során alkalmazott büntetési tételt. Azzal együtt, hogy ha az meghaladja a 20 évet, akkor életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. Ez egyfelől olyan visszariasztó erővel bír, hogy azt már a fegyveres rablásoknál szóba jöhető, fajsúlyosabb bűnözők sem nagyon kockáztatják. Másrészt éppen ez a kör egyben az is, amelyet jelentős részben sikerült hosszú évekre hűvösre tenni – mondta a Cívishírnek Varjú Miklós.

Közben a biztonságtechnika is fejlődött – folytatta –, még sok kisebb településen is kamerákat telepítettek a bejövő és a kimenő útszakaszokra bűnmegelőzés céljából. Ezek a felvételek pedig nagyon jól jönnek a felderítés során, ismét csak elgondolkodtatva a bűnözőket, megéri-e a kockázat. Hiszen éppen a gyors, gépjárműves elmenekülés kockázata nő az által, hogy az utakon sokkal több felvétel készül a közlekedőkről, mint 10-15 évvel korábban.

Rizikó inkább abból adódhat, ha egy-egy cég költségtakarékossági okból nem költ pénzszállítókra, inkább „házon belül” gondolja megoldani a dolgot.

– A vagyonvédelmi piacon ma már csak nagyobb piaci szereplőket találunk, a kicsik gyakorlatilag eltűntek. Ennek egyik oka, hogy a megbízók olyan, komoly befektetést igénylő biztonsági feltételeket igényelnek, amelyeket csak a nagyobbak képesek finanszírozni. Vagyis speciális, páncélozott autókat, festékpatronos, távolról vezérelhető, jeladóval felszerelt pénzszállító táskákat használnak, külön protokollt alkalmaznak – említette. 

A Magyar Biztosítók Szövetsége ajánlása szerint 

  • 500 ezer forint biztosítási összegig egy fő tetszőleges módon szállíthat készpénzt;
  • 500 ezertől 2 millió forintig 2 fő, riasztó jelzést adó vagy a pénzt/értékpapírt értéktelenné tevő technikával felszerelt pénzszállító táskával;
  • 2 milliótól 5 millió forintig 3 fő (vagy 2 fő, ha az egyik fegyveres), riasztó jelzést adó és a pénzt/értékpapírt értéktelenné tevő technikával felszerelt pénzszállító táskával és gépkocsival;
  • 5 millió forint biztosítási összeg felett csak erre a célra kiképzett, a biztosítótársaságok vonatkozó szabályzatának megfelelő pénzszállító szervezet

végezheti a szállítást. Ez nem azt jelenti, hogy a cégeknek kötelezően meg kell fogadnia az ajánlást. Ha viszont megtörténik a baj, a biztosító csak akkor fizet, ha teljesülnek a fenti feltételek.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.