Hirdetés

Személyi szabadság megsértése miatt nyomoznak a debreceni honvédiskolában

Cívishír

2019.07.04. 13:30

Személyi szabadság megsértése miatt nyomoznak a debreceni honvédiskolában
A debreceni iskolában speciális nevelést kapnak a fiatalok, összetartóbbak is, mint egy átlagos közösség (a felvétel illusztráció)

Lapinformáció: öt diákot kirúgtak a Kratochvilból.

Hirdetés

Tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértése bűntett gyanújával indított nyomozást a rendőrség azután, hogy a debreceni honvédiskolában megalázó helyzetbe hoztak egy diákot a társai. Az esetről a hvg.hu számolt be július 4-én, azt írják, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskolában 5 diákot nemrég elbocsátottak az eset miatt indult fegyelmi eljárás eredményeként.

A rendőrségnél a „nyomozás érdekeire tekintettel” nem adtak felvilágosítást arról, hogy ki tett az ügyben feljelentést, ahogy azt sem kívánták elárulni, hogy hány személy büntetőjogi felelősségét vizsgálják. Nem kívántak belemenni abba sem, hogy milyen cselekményt takar a gyanúsítás.
A Honvédelmi Minisztériumot szintén kérdeztük az ügyről, ha megkapjuk a válaszokat, közöljük.

Frissítés: a középiskolát fenntartó Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya megerősítette a diákok elbocsátásának tényét. – Az intézmény vezetője saját hatáskörben vizsgálatot indított, a fegyelmi bizottság pedig öt diák azonnali elbocsátásáról döntött, mivel ilyen jellegű fegyelemsértés nem elfogadható – írták. Elmondták továbbá, hogy az eset kapcsán a tárca rendőrségi feljelentést tett, a büntetőeljárás már folyik, ezért nem áll módjukban bővebb felvilágosítást adni.

A hvg.hu cikke szerint kilencedikes és tizedikes diákok szórakoztak egymás lefogásával, lekötözésével az iskola kollégiumában még májusban, amikor „ellentmondó információk” alapján az egyik idősebb fiú zaklatóan közeledett védekezésre képtelen társa altestéhez (azért fogalmazunk ilyen homályosan, mert nem világos, hogy mi történt). A jelenetnek egy másik tizedikes vetett véget. Az iskola falain belül fegyelmi eljárás indult a történtek miatt, s bár a résztvevők „ökörködésként” aposztrofálták a történteket, öt diákot kirúgtak. A lap azt írja, az ügyben a Honvédelmi Minisztérium tett feljelentést. De csak azért – véli a cikk szerzője –, mert szembesültek vele, hogy az újság információkkal rendelkezik az esetről.

A Kratochvil honvédségi iskolaként az utóbbi években nagy figyelmet kapott. Tavaly ősszel Áder János köztársasági elnök is ellátogatott hozzájuk.

RaL

Szóljon hozzá!

Hirdetés