Hirdetés

Hirdetés

Egy ember meghalt, többen eszméletüket vesztették – újra kell tárgyalni a debreceni drogügyet

Cívishír

2019.06.21. 13:18

Egy ember meghalt, többen eszméletüket vesztették – újra kell tárgyalni a debreceni drogügyet
Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott mintegy másfél évig dílerkedhetett (Illusztráció: Pixabay)

A Debreceni Törvényszék szerint, amit kaptak, az alkalmatlan volt a felülvizsgálatra. 

Hirdetés

Hirdetés

Hatályon kívül helyezte a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék azt az ítéletet, amelyet a Debreceni Járásbíróság hozott tavaly novemberben egy kábítószerkereskedéssel megvádolt férfi ellen. A június 21-i végzés szerint az elsőfokú ítélet alkalmatlan az elbírálásra, mert egyáltalán nem tartalmaz ténybeli indoklást. Ez a relatív eljárási szabálysértés olyan mértékű – olvasható a törvényszék közleményében –, amely hatással volt a bűnösség megállapítására, a bűncselekmény minősítésére. 

A járásbíróság tavaly ősszel 6 év 6 hónap börtönbüntetéssel sújtotta a különös visszaesőnek minősülő T. Sándort, aki az ítéleti tényállás szerint 2014 januárjától 2015 szeptemberéig kábítószerrel és új pszichoaktív anyaggal kereskedett Debrecenben.

– A férfi marihuána és speed értékesítéséből akart jövedelemhez jutni, a drogot ismeretlen forrásból szerezte be. 2015 szeptemberében az is előfordult, hogy a vádlott egy debreceni iskolától néhány méterre szólított le egy nőt, akinek egy fehér port tartalmazó zacskót adott át. Egy másik esetben pszichoaktív anyagot adott el, aminek a felszívásába egy ember belehalt, három másik eszméletét vesztette. Az Országos Mentőszolgálat másnap kora reggel értesítette a rendőrséget arról, hogy egy férfi meghalt, három másikat pedig a DEOEC sürgősségi osztályára szállítottak.Hozzá köthető továbbá, hogy három fiatal rosszul lett a kábítószertől Debrecentől, ketten eszméletüket is vesztettek – állapította meg a bíróság korábban és az ítéletben a szabadságvesztésen túl vagyonelkobzással is sújtotta, illetve 1,4 millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte a vádlottat. Míg az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője enyhítés, valamint téves jogi minősítés miatt jelentett be fellebbezést.

– A járásbíróság a bizonyítékok értékeléséről az ítéletben nem adott számot, így a törvényszék nem tudta ellenőrizni az ítéleti tényállás megalapozottságát. Ebből következik, hogy a bíróság a felülbírálatot sem tudta elvégezni a téves jogi minősítés vonatkozásában. A végzést a vádlott és védője tudomásul vették, az ügyészség nem volt jelen, a fellebbezésre 8 nap áll rendelkezésükre – közölte most a törvényszék.

A bíróság T. Sándor letartóztatását a szökés, elrejtőzés, továbbá a bűnismétlés veszélye miatt fenntartotta.
ítéletbíróságDebrecenkábítószerrel visszaélés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.