Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fideszes polgármestert buktatott a toplistás debreceni csaló

| 2019. 05. 09. | 11:08:00
Ismerjék meg Dénes Zsoltot, aki miatt több család élete összeomlott. A szélhámos építési vállalkozót jelenleg is körözik.
Fideszes polgármestert buktatott a toplistás debreceni csaló
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átvert hajdú-bihari polgármester, palira vett lakásvásárlók, kifizetetlen vállalkozók szegélyezik annak a debreceni csalónak az útját, aki évek óta országosan az egyik legkeresettebb bűnöző a rendőrség körözési toplistáján. Dénes József Zsolt ellen 12 elfogatóparancs van érvényben gazdasági bűncselekmények miatt; a negyvenes férfit viszonylag sokan ismerhetik a cívisvárosban, ahol éveken át építési vállalkozóként tűnt fel, ügyvédekkel, ingatlanirodákkal állt napi kapcsolatban és esetenként több millió forinttal vágta meg jóhiszemű partnereit.

Dénes Zsolt – eltűnéséig a második keresztnevét használta – a „bűnözői karrierjét” egy felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással kezdte még 2003-ban (pénzbüntetés), de legutóbb, 2017 őszén már 6 év börtönnel sújtották feltételes szabadságra bocsátása kizárásával. Ezt már komoly csalásért szabták ki: egy bárándi beruházás során jelentős összeget nyúltak le a bűntársával, azzal párhuzamosan pedig olyan debreceni társasházépítésbe ugrattak bele családokat, amit egyáltalán nem akartak végigcsinálni. A férfi 2016 körül felszívódott, több ítéletet már a távollétében hirdettek ki.

Röptében a hat és fél milliót

A most 42 éves, Debrecenben született Dénes Zsolt ellen már a kétezres években több ítéletet hoztak, 2007-ben például 1 év börtönnel sújtották. A középiskolai végzettségű férfi 2010-re rutinszerűen vert át vevőket az ingatlanpiacon. Így járt az a házaspár is, akiktől egy Hadházi úti – épülőfélben lévő – lakásért csalt ki milliókat. Nem volt nehéz dolga: ő maga 500 ezer forint foglalóért jutott hozzá egy ingatlanhoz a házban, majd később elállt a vásárlástól. Bár éppen emiatt nem lett volna joga szerződni, mégis adásvételt bonyolított az említett vevőkkel, mely során „első részletként” 6,5 millió forintot szerzett meg tőlük (így megérte elbuknia a foglalót). A házaspár kára nem térült meg. A bíróság – 2016-ban – jogerősen 1 év 8 hónap börtönbüntetést szabott ki e csalás miatt.

Diamond és Swordnoel

Szintén tudható, hogy Dénes két debreceni cégben tűnt fel: a 2010 márciusi alapítású Swordnoel nevű, építőipari célra létrehozott kft-ben közel egy évig volt ügyvezető, míg a 2011-ben alapított Diamond Real Estate Zrt-ben többségi tulajdonosként szerepelt. Sértettek, volt kollégák révén kiderült, egyik társaságot sem azért hozták létre, hogy hosszabb távon felvirágoztassák, a működésüket hamar beárnyékolta a munkavállalók kihasználása, a zsebbe fizetés, az elmaradó bérek miatti hercehurca. A Swordnoel alvállalkozóként részt vett ugyan például az egyik debreceni szálloda átépítésének előkészítésében, de a melósokat akkor sem fizették ki. Ehhez a céghez kapcsolódik maga a bűncselekmény is: a Swordnoel 56 millió forinttal tartozott az adóhatóságnak és a gazdasági partnereinek, már elindult a felszámolás, amikor éppen az említett szállodai munka kapcsán beérkezett 13,5 millió forintot Dénes Zsolt felvette a kft. számlájáról. Ezt nem tehette volna meg, hiszen a bevételt az adósság rendezésére kellett volna fordítani. E csődbűntettért (és közokirat-hamisításért) 1 év 6 hónap börtönnel sújtották 2017-ben.

Elvesztette a Fidesz támogatását

A debreceni csalónak akaratán kívül komoly szerepe volt abban, hogy 2012-ben megbukott az a Kiss Sándor, aki a Fidesz jelöltjeként – a néhai Arnóth Sándor jó barátjaként – három polgármester-választást tudott nyerni Bárándon 2002 után.

Kissék elképzelése az volt, hogy a Sárrét Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület beruházásában – két ütemben – ökoparkot hoznak létre a községben halastóval, múzeummal, oktatási központtal. 2011 áprilisában meghívásos közbeszerzési eljárást írtak ki a projektre, egyetlen ajánlat érkezett, a Diamond Real Estate Zrt-é. Dénes cégével júniusban kötött nettó 17,6 millió forint értékű vállalkotási szerződést az egyesületet képviselő Kiss Sándor, aki a pénzt átutalta… Dénes és bűntársa, egy Sz. Sándor nevű debreceni férfi – a cég ügyvezetője – pedig gyorsan le is vették.

A Diamondnak nem volt se pénze, se gépei, se szakemberei. 

Hogy úgy tűnjön, a beruházás sínen van, Dénesék alvállalkozóként megbíztak egy nádudvari céget, amelyik anélkül vágott bele a munkába, hogy egyetlen forintot is látott volna belőle. Majd szeptemberben, már az épületek 70 százalékos készültségi fokánál fogyott el a türelmük és vonultak le a terepről, sejtve, hogy ebből számukra semmi jó sem fog kisülni. Sok pénzt reméltek a megbízástól, de csak 2,6 milliós kárt realizáltak.

Náluk is komolyabb, 6,2 millió forint mínuszt szenvedett el az a debreceni cég, amelyiktől szintén hitelre vették az építkezéshez szükséges anyagokat. 

A Diamond Real Estate Zrt. a rendkívül rossz emlékű Firebird alvállalkozójaként is feltűnt. A Firebird vezetőjét és körét azzal vádolták meg, hogy milliárdos összegben követtek el csalásokat a Füredi Lakóparkban található ingatlanok adásvételével, a cég tulajdonosa előzetesben is volt (az ügyészség akkor 212 sértettről és 1,3 milliárd forintról beszélt).

Agyvérzést kapott az áldozat

Dénes Zsolt és Sz. Sándor egy debreceni, Zsák utcai társasházépítéssel több családot is csőbe húzott. Kitalálták, hogy takarékszövetkezeti hitelből telket vásárolnak Debrecen, majd úgy tesznek, mintha lakóingatlant húznának fel. Az épülőfélben lévő lakásokat eladják, a pénzt pedig a beruházást félbehagyva zsebre teszik. 
Sz. Sándor egy 30 milliós kölcsönből vette meg a cívisváros kedvelt városrészében található telket. Az engedélyes kiviteli tervet úgy állították össze, hogy az abban foglalt műszaki tartalom és az általuk meghatározott eladási árról a szakértő számára „kiabáljon”, annyiért a Zsák utcán nem lehet azt a társasházat megépíteni, magyarul mélyen a piaci árak alá mentek a hirdetésekben.

Ismételjük meg, azért csinálták így, mert bár a tereprendezési munkálatokat és az alapozást elvégeztették, eszük ágában sem volt a házat megépíteni. Vevőket így is szép számmal hajtott fel az egyik nagy debreceni ingatlaniroda, 2010-ben öt családtól összesen 39 millió forint folyt be. Ebből a summából Dénes 13 milliót tett el, állapította meg a bíróság. Szembeötlő, hogy minden egyes adásvételnél ugyanaz a viszonylag ismert helyi ügyvéd működött közre.

A vevőket egyébként egy Füredi úti irodában fogadták, ahol azok megtekinthették a tervdokumentációt és persze egy ideig a helyszínen is úgy tűnt, az építkezés rendben halad. A sértettek végül (a kár „benyelése” mellett) felépíttettek egy társasházat a Zsák utcai telken, természetesen már egy másik céggel.

S hol vannak a forintosítható károk az emberi sorsokban okozott veszteséghez?

Az egyik átvert átvert házaspár esetében a férj agyvérzést kapott, amikor szembesülnie kellett a valóssággal. A felesége elmondása szerint a párja azóta sem képes egyedül közlekedni. „Senkinek sem kívánom azokat a károkat, amiket mindez a családomban okozott” – mondta tanúként a bíróság előtt a debreceni asszony.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.