Hirdetés

Hirdetés

A túlóráról, a körülményekről faggatta az ellenzék a debreceni rendőrkapitányt

civishir.hu

2019.04.18. 18:22

A túlóráról, a körülményekről faggatta az ellenzék a debreceni rendőrkapitányt
Uzonyi Attila a maga diplomatikus stílusában felelt a kérdésekre (Fotók: Cívishír)

A Fidesz-KDNP több intézkedést látna a Nagyállomás környékén.

Hirdetés

Hirdetés

Elfogadta a debreceni közgyűlés a cívisváros 2018-as közbiztonsági helyzetéről szóló rendőrségi beszámolót. A debreceni rendőrkapitány, Uzonyi Attila ezredes által jegyzett összefoglalóról a Cívishíren itt írtunk bővebben.

A kapitány az április 18-i közgyűlésen a kérdésekre történő válaszadás előtt kiemelte:

 • az ügyészséggel karöltve azt tapasztalják, hogy egyáltalán nem csökkent a gyorsított eljárások száma a büntetőeljárási törvény 2018-as változása miatt, továbbá a beismerő vallomást tevő terheltek esetében lényegesen rövidebb idő alatt sikerül eljutni az ítélethozatalig
 • Debrecen közbiztonságát évek óta a regisztrált bűncselekmények trendszerű csökkenése jellemzi 
 • amire igazán büszkék, az a betöréses lopások csökkenése, a lakásbetörések esetében tavaly 64 százalékos volt a felderítési eredményesség
 • csökkenő bűnelkövetés mellett emelkedett a tettenérések száma, ami a hatékonyságot dicséri
 • 2018 januárjától az év közepéig egyre romlott a közlekedésbiztonság (vagyis több személysérüléses baleset történt), ezért májusban olyan akciósorozatot indítottak, mely során más kapitányságok munkatársai szintén besegítettek Debrecenben – az intézkedés hatásosnak bizonyult
 • bár tavaly történt a legkevesebb halálos baleset, a könnyű és súlyos sérüléssel végződött balesetek száma emelkedett
 • társadalmi összefogás szükséges a körültekintőbb közlekedés érdekében
 • örvendetes, hogy különböző városi beruházások eredményeként egyre nő a köztérfigyelő kamerák száma

 Majd következtek a képviselői kérdések, amelyekre Uzonyi Attila hosszabb-rövidebb válaszokat adott.

 • Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik): Az újságcikkek szerint magas a pályaelhagyók száma, miként alakul ez Debrecenben? Mennyit keres átlagosan nettóban egy rendőr? 
  Válasz: az Országos Rendőr-főkapitányságnál mindent megtesznek a bérhelyzet javítására. Debrecenben nincs gond a kapitányság létszámával, a lehetőségek lényegesen jobbak, mint más megyeszékhelyeken. Vannak ugyan pályaelhagyók, de a számuk nem jelentős.
 • Ágoston Tibor (független): Egy, a körzeti megbízottakat érintő 2018. novemberi összevonás nem eredményezett csökkenést az intézkedésekben? Készül-e valamire a rendőrség a kertségekben, ahol a közbiztonság komoly hátrányt szenved? 
  Válasz: A körzeti megbízotti alosztály létrehozása munkaszervezési szempontból hatékony lépés volt, lényege, hogy egységesebbé tették a vezetést és az elemzői munka jobban érvényesül a járőri szolgálatban. A városrészek tekintetében e szervezeti változás nem okoz anomáliát. Azon dolgoznak, hogy a kertségekből a lehető legtöbb információ érkezzen és megnyugtató intézkedés kövesse. A kisebb súlyú vagyoni bűncselekmények száma a korábbi negyedére esett e területeken.
 • Madarasi István (MSZP): Milyen eszközük van a lakossági biztonságérzet mérésére?
  Válasz: Debrecenben, Hajdú-Biharban 2018-ban nem volt közvetlen felmérés. 
 • Varga Zoltán (DK): Van-e túlóra, miként kompenzálják, átlagosan mennyi időt dolgozik egy rendőr? Milyennek ítéli a Debreceni Rendőrkapitányság munkakörülményeit? (A képviselő szerint áldatlanok az állapotok, amit ő „hámló lábazattal és helyenként a linóleum alól kilátszó betonnal” érzékeltetett. 
  Válasz: A Debreceni Rendőrkapitányság épületei régiek és a szervezet helyileg széttagolva működik a városban. A körzeti megbízottak a Sámsoni úti épületekben megújult számítógépes rendszert kaptak és kifestett irodákban dolgozhatnak. Régi álom, hogy új, egységes rendőrkapitányság jöjjön létre. A debreceni rendőrök tavaly lényegesen kevesebbet túlóráztak, mint egy évvel korábban. A megváltás módjáról (szabadidő vagy pénz) mindenki maga dönt.

A hozzászólások alkalmával Herpergel Róbert (Jobbik) attól féltette a rendőrséget, hogy a rossz bérezés és a leterheltség miatt a multik elszívják a munkaerőt. Papp Viktor (Fidesz-KDNP) a méltatás mellett még erősebb jelenlétet kért a Nagyállomás környékére (képünkön). Madarasi István a látható rendőrség és a biztonságérzet szoros összefüggését taglalta, míg Ágoston Tibor megköszönte a játszóterek visszatérő ellenőrzését, továbbá gyalogos egyenruhásokat látna az Epreskertben. Szilágyi László (Fidesz-KDNP) az iskolásoknak nyújtott bűnmegelőzsi tanácsokat köszönte, főként az internetes veszélyek miatt. Papp Levente (Fidesz-KDNP) a rendőrség érdemeit emelte ki abban, hogy Debrecen a kábítószereket tekintve lassan az alacsony fertőzöttségű városok közé tartozik.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a „legmagasabb szintű elismerése” mellett arról beszélt, hogy Debrecen szerepelteti a fejlesztési programjában az egységes városi kapitányság tervét, s ha megnyílik az előkészítés lehetősége, a rendőrség számíthat az önkormányzat támogatására.

RaL

rendőrségközgyűlésDebrecenPapp LászlóKözbiztonságUzonyi Attila

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.