Hirdetés

Kissé lassan halad a volt polgármester elleni nyomozás

Cívishír

2018.08.09. 13:59

Kissé lassan halad a volt polgármester elleni nyomozás
Szegény legény, miért is bántjátok? Álmosdi mákbaba egy kézműves kiállításon. (Fotó: Facebook)

28 hónapja ülnek az ügyön, mely kapcsán a bíróság réges-rég megállapított jogsértéseket.

Hirdetés

Hirdetés

Még mindig nyomozati szakban jár a volt álmosdi polgármester, Köteles István elleni büntetőeljárás, akit még 2016 áprilisában saját képviselő-testületének tagjai, párttársai, kormánypártiak és ellenzékiek jelentettek fel.

Az 1600 lelkes község akkor még fideszes vezetőjétől azért igyekeztek megszabadulni a képviselők, mert alapos okuk volt feltételezni, hogy könyékig nyúl az önkormányzat kasszájába a saját céljai érdekében. Köteles a terhére róttak egy részét már 2017 júniusában egy, a megyei napilapnak adott abszurd interjújában is elismerte, ráadásul előbb a debreceni közigazgatási és munkaügyi bíróság, majd a törvényszék is nagyban a rendőrség és az ügyészség kezére dolgozott a bukott polgármester ügyében. 

Ehhez képest a megyei főügyészség sajtószóvivője augusztus 8-án a Cívishír érdeklődésére arról számolt be, hogy az ex-polgármesterrel szemben jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntett és más bűncselekmény miatt zajló eljárás még mindig a Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészségnél van. Mint közölték, 2016 áprilisában két terhelt ellen hivatali visszaélés bűntett megalapozott gyanújával a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság indított eljárást, majd a rákövetkező évben egyikükkel szemben megszüntették a nyomozást (információink szerint a település korábbi jegyzőjéről van szó). Akkor változott a K. Istvánnal szembeni gyanú is, jelentős értékre elkövetett sikkasztásra, s e minősítésbeli módosítás vonta maga után, hogy a nyomozás irányítása a már említett ügyészi szervhez kerüljön.

Újraválasztatta volna magát

A nyomozás tehát immár 28 hónapja zajlik.

Egy olyan ügyben, amiben a Debreceni Törvényszék már 2017 októberében jogerősen megfosztotta Kötelest a polgármesteri tisztségétől, mert „súlyos, szándékos, sorozatos jogsértésekkel okozott vagyoni károkat a szűkös anyagi erőforrásokkal rendelkező önkormányzatnak”.

Kimondták: a férfi nem önkormányzati rendezvényeket finanszírozott a falu pénzéből úgy, hogy az elszámolásokhoz csatolt számlákon szereplő élelmiszer mennyiségét eltúlozta. Az a mai napig tisztázatlan, hogy Köteles fantombulikra vett-e fel a pénzt vagy valóban tartott valamiféle összejöveteleket, csak azokra „elfelejtette” meghívni a helyi képviselőket, intézményvezetőket, s általában az álmosdiakat. A bíróság a terhére rótta továbbá, hogy az otthonában használt televízióról és kazánról is számlát nyújtott be az önkormányzathoz, valamint jogsértőn – képviselő-testületi döntés nélkül – vett fel nettó 293 ezer forint évi végi jutalmat 2015 decemberében.

Köteles 2014-ben a Fidesz-KDNP színeiben nyert, de a botrány kirobbanása után elvesztette a párt támogatását. Ám ez sem vette el a kedvét arról, hogy elinduljon az éppen az ő „trónfosztása” miatt kiírt időközi választáson. Ahol aztán csúfosan felsült, 22 szavazot szerezve meg az érvényesen leadott 885-ből.
Kötelest tehát 2016-ban jelentették fel, előbb felfügggesztették polgármesteri tisztségében, majd 2017-ben a bíróság jogsértésekre hivatkozva meg is fosztotta attól, 2018-ban pedig már új vezetőt is választhattak az álmosdiak. De a nyomozást ebben a nem túl komplikáltnak tetsző ügyben ennyi idő alatt sem sikerült befejezni.

Jó kis találós kérdés, mi minden következhetne abból, ha az ügyészség végül megszüntetné a büntetőeljárást (azért ennek minimális az esélye), miközben a bíróság közigazgatási eljárásban jogsértőnek találta a volt polgármester tevékenységét.

Ratalics László

ÁlmosdDebreceni Járási és Nyomozó Ügyészség

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.