Hirdetés

Hét év börtön kapott a téglási „füvesember”

2018.06.04. 15:35

Hét év börtön kapott a téglási „füvesember”
(Fotó: illusztráció)

Gondosan megtervezte és felépítette, majd csúnyán lebukott.

Hirdetés

Bűnösnek mondta ki jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, illetve lopás bűntettében, és 6 év 10 hónap fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a vádlottat, aki egy föld alá épített pincerendszerben termesztett marihuánát Tégláson. P. L. 7 éven keresztül a közügyeket sem gyakorolhatja. Az ügy másodrendű vádlottja kábítószerbirtoklás miatt 2 év börtönbüntetést kapott, 5 évre felfüggesztve. P. L.-nek 1,3 millió, M. S.-nek pedig 385 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

Ravasz csellel építette ki az ültetvényt

A bírósági tényállás szerint P. L. 2011-ben vásárolt meg egy zártkerti ingatlant Tégláson, a 4-es számú főút közelében, hogy ott gombát termesszen. A vádlott műanyag nyílászárók gyártásával és forgalmazásával is foglalkozott, de a vállalkozás nem hozott számára elegendő hasznot. 2013-ban elhatározta, hogy ingatlanán vadkendert fog termeszteni. A magokat Ausztriában vette, online tájékozódott a termesztés módjáról, az interneten közzétett ismeretterjesztő cikkek alapján pedig különböző barkácsáruházakban beszerezte az ültetvényhez szükséges lámpákat, ventillátorokat, szellőzőket is. Azért, hogy a marihuána ültetvényt ne fedezzék fel, a tanyán lévő ház mellé egy másik épületet, az alá pedig könnyűszerkezetes technológiával egy földalatti pincerendszert épített. Átalakította az elektromos vezetékrendszert is, hogy méretlen villamosenergiával tudja ellátni az ültetvényt.

A lebukás

A rendőrök előzetes információt kaptak arról, hogy kábítószer cserél majd gazdát Tégláson, így amikor 2016. május 18-án M. S. egy doboznyi marihuánáért ment P. L.-hez, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztályának munkatársai tetten érték, amikor a csaknem 500 gramm kábítószert átvette. Ezt követően házkutatást tartottak az ingatlanon, találtak 645 kilogramm vágott dohányt, a pincerendszerben pedig rábukkantak a 224 növényből álló marihuána ültetvényre. A nyomozók a helyszínen lefoglaltak még 10 csomag szárított vadkendert is, amelyek súlya csaknem elérte a 3 és fél kilogrammot, ez a jelentős mennyiség alsó határának háromszorosa. Cannabis növények esetében a 100 tő fölötti mennyiség jelentős mennyiségnek számít.

Ő akarta elszívni?

Az eljárás során P. L. részben beismerő vallomást tett, de azt tagadta, hogy kereskedett volna a megtermelt marihuánával. Az ítélet indoklásban elhangzott: a mennyiség arra utal, hogy kereskedésről beszélhetünk, a házkutatás során megtalált csomagolásra és adagolásra használható eszközök pedig egyértelművé teszik a kereskedés tényét. A bíróság az ítélet kiszabásakor a kábítószeres bűncselekmények elszaporodottsága mellett súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy korábban már mind a két vádlott összetűzésbe került a törvénnyel.

 Az ítélet nem jogerős, bár a másodrendű vádlott és védője tudomásul vette a határozatot, az ügyészség, illetve az elsőrendű vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt kért.

A Debreceni Törvényszék döntött arról is, hogy P. L. továbbra is háziőrizetben marad

Téglásmarihuana

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

.