Hirdetés

Brutalitás. Rács mögé kerültek a kárpátaljai magyar romák támadói

Varga Béla, MTI

2018.06.26. 17:35

Brutalitás. Rács mögé kerültek a kárpátaljai magyar romák támadói
A támadás után tüntettek a romák Kárátalján (Fotó: Kárpátinfo.net)

Nem ez volt az első eset.

Hirdetés

 Gyilkosság elkövetésével gyanúsította meg kedden az ukrán ügyészség a kárpátaljai romák átmeneti tábora ellen a hétvégén Lembergben (Lviv) elkövetett pogrom 20 éves, lembergi illetőségű szervezőjét - jelentette az Unian hírügynökség.

Az őrizetbe vett fiatal ellen a hatóság az ukrán büntető törvénykönyv előre megfontolt szándékkal, csoportosan és bűnszövetségben elkövetett gyilkosságra vonatkozó cikke alapján indított eljárást.

Ha a bíróság bűnösnek találja, 15 évtől életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélhetik.

Az ukrán rendőrség közlése szerint a Lemberg megyei pusztomiti kerületi

bíróság elrendelte a kárpátaljai romák elleni támadás elkövetésével gyanúsított két 16 és 17 éves iskolás 60 napos előzetes letartóztatásba helyezését.

Óvadék ellenében sem helyezhetők szabadlábra.

A bűnüggyel összefüggésben a lembergi rendőrség 14 személyt vett őrizetbe, a többségük 16 és 17 éves középiskolai tanuló.

Valerij Szereda, a Lemberg megyei rendőrség parancsnoka kedden azt közölte, hogy a kárpátaljai romák tábora elleni pogromot három lembergi iskola tanulói követték el. Szerinte a támadás célja a helyzet destabilizálása volt a megyében.

A lembergi városi közoktatási hatóság a hétvégi romaellenes pogrom miatt kedden elrendelte rendkívüli szülőértekezletek megtartását a nagyváros valamennyi iskolájának 9-11. osztályában, hogy felhívják a szülők figyelmét, hol tartózkodnak a gyermekeik esténként, milyen kapcsolataik vannak közösségi oldalakon, milyen szakköröket látogatnak.

Szombat éjjel álarcosok késekkel és baseball-ütőkkel támadtak kárpátaljai magyar cigányok átmeneti táborára Lemberg külvárosában. A támadásban egy 23 éves férfi életét vesztette, három személy, köztük egy anya és 10 éves fia sérüléseket szenvedett. A halálos áldozat és a sérültek a munkácsi járási Szernye és Barkaszó magyar ajkú községek, valamint Munkács lakosai.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter kedden kijelentette, hogy a hétvégi lembergi romaellenes pogrom szálai Oroszországba vezetnek. Mint mondta, az utóbbi három hónapban ez nem az első és nem a második eset, amikor szélsőjobboldaliak romatáborokra támadnak. Megjegyezte, hogy az ilyen támadások a "középkori vadság" megnyilvánulásai, és a kérdés nem kizárólag a rendőrségre tartozik, amely elfogta az elkövetőket, hanem a társadalom egészére.

Idén ukrán nacionalisták kétszer támadták meg és égették fel romák ideiglenes táborhelyeit Kijevben, és hasonló pogromokat hajtottak végre Ternopilban, valamint korábban Lembergben is kárpátaljai cigányok ellen. Ezeket a támadásokat az állami támogatásban is részesülő, az SZBU-val együttműködő C14 neonáci szervezet és az év elején hatósági közreműködéssel alakult Nemzeti Osztagok félkatonai formáció vállalta magára.

Az ukrán médiát néhány napja járta be a hír, amely szerint Kijev önkormányzata 1,5 millió hrivnyát (15 millió forintot) utalt ki a C14-nek a fiatalok körében folytatott "hazafias nevelésre".

Tavaly nyáron a C14 - kárpátaljai társszervezetével, a Karpatszka Szics szélsőjobboldali szervezettel közösen - "hazafias tábort" szervezett Kárpátalján iskolások számára, amelynek keretében harcászati kiképzésben is részesítette a tanulókat. Jevhen Karasz, a C14 vezetője egy lapinterjúban beismerte, az általa vezetett szervezet az SZBU-val egyezteti akcióit, a sajtón keresztül mondott köszönetet az ukrán ifjúsági és sportminisztériumnak, valamint a Kárpátalja megyei közoktatási főosztálynak, hogy anyagilag és logisztikával segítette a kárpátaljai iskolások hazafias nevelését.
magyargyilkosságromaKárpátalja

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.