Hirdetés

Ámokfutás Münsterben: nincs terrorizmusra utaló jel

MTI, 24.hu

2018.04.08. 14:34

Ámokfutás Münsterben: nincs terrorizmusra utaló jel
Fotó: hirado.hu

A német szövetségi belügyminiszter a bűncselekmény helyszínén tájékozódott.

Hirdetés

Nincs terrorizmusra utaló jel a Münsterben történt tömeges gázolás ügyében - jelentette ki Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter vasárnap az előző nap történt bűncselekmény helyszínén.

Herbert Reul észak-rajna-vesztfáliai tartományi belügyminiszter hozzátette, hogy a gázoló nagy valószínűség szerint "egyedüli tettes volt, és német, nem pedig menekült".

Horst Seehofer hangsúlyozta: "nagyon erős" jelek utalnak arra, hogy az eset nincs kapcsolatban a "terrorista színtérrel", és a gázoló egyedül hajtotta végre "a gyáva és brutális bűncselekményt". Azonban továbbra is minden lehetséges irányban nyomoznak.

A szövetségi miniszter kiemelte, hogy a német sajtó "nagyon felelősségteljesen" végezte a munkáját. Herbert Reul szerint köszönet illeti a sajtó képviselőit, amiért a hatóságok kérését megfogadva "csak a tényekről számoltak be, és nem spekuláltak".

Hozzátette, hogy a hatóságoknak már seregnyi információjuk van arról, hogy a gázolás indítéka a gázoló személyiségében, lelkiállapotában lelhető fel, de "messze nem jártunk még a dolgok végére". 
Ezért még nem jött el a közvélemény alapos tájékoztatásának ideje.

"Most a nyomozókon a sor" - mondta a tartományi belügyminiszter.

A gázoló szombat délután röviddel fél négy előtt teraszon ülő emberek közé hajtott Münster óvárosában egy híres vendéglő, a  Kiepenkerl előtti téren. Két embert megölt, több mint húszat megsebesített, majd végzett magával.
A münsteri rendőrség vasárnapi közleménye szerint

az elkövető nagy valószínűség szerint egy 48 éves helyi férfi volt, aki egy lőfegyverrel végzett magával. Lakásán petárdákat és egy hatástalanított AK 47-es típusú gépkarabélyt találtak.

Egybehangzó német sajtóértesülések alapján az illető Jens R., aki

1969. május 1-jén született az Olsberg nevű észak-rajna-vesztfáliai kisvárosban, hosszú ideje Münsterben élt és pszichés betegségben szenvedett. 

A Westfälische Nachrichten (WN) című regionális lap szombati értesülése alapján március 29-én e-mailben elbúcsúzott valamennyi ismerősétől. A lap hírportálján közölt beszámoló szerint a gázoló ezzel a levéllel "mintegy előre jelezte öngyilkosságát".

A  Der Tagesspiegel című  lap vasárnap a hírportálján szintén arról írt, hogy a gázoló írt egy búcsúlevelet. A berlini lap biztonsági forrásokra hivatkozó beszámolója szerint a férfinak már volt egy öngyilkossági kísérlete. Meglehet, hogy kapcsolatban állt szélsőjobboldali körökkel, a nyomozók ezt a szálat is vizsgálják - tették hozzá.

A 24.hu a Focus német híroldal cikkére hivatkozva azt írja,

Jens R. kapcsolatban állhatott a helyi neonáci szcénával, jelenleg ezt a vonalat vizsgálja a rendőrség.

Jens R. március végén öngyilkosságot akart elkövetni, búcsúlevelet küldött barátainak és rokonainak, azonban kísérlete kudarcot vallott.

A Focus információi szerint az ipari tervezőként dolgozó elkövetőnek nem voltak anyagi problémái: négy autója volt és münsteri otthonán kívül négy másik németországi ingatlanban volt érdekelt. Bár korábban arról szóltak  a hírek, hogy Jens R. büntetlen előéletű volt,

friss információk szerint a német rendőrség előtt egyáltalán nem volt ismeretlen a férfi: kábítószerkereskedelem miatt nyomoztak ellene.

Szomszédai bezárkózó, labilis emberként jellemezték az újágíróknak, állításuk szerint a férfit szinte sohasem látták otthona környékén. A rendőrség jelenleg kiterjesztett öngyilkosságként kezeli az ügyet.

kábítószerámokfutóMünster

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.