Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az „alvilág pénztárosa” a Debreceni Ítélőtáblán

| 2018. 03. 14. | 16:22:00
Jól kifundált csalássorozat miatt jogerősen is elítélhetik Kisbandiékat.
Az „alvilág pénztárosa” a Debreceni Ítélőtáblán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A védői perbeszédek mellett a vádlottak, köztük a Kisbandiként elhíresült Lakatos András is megszólalhat az utolsó szó jogán hétfőn a Debreceni Ítélőtáblán; ő és társai az elsőfokú ítélet szerint nemzetközi cégek árufuvarjait eltérítve, azokat saját raktáraikba irányítva okoztak 350 millió forintot meghaladó kárt. 

Lakatos Andrásék ellen a Debreceni Törvényszék tavaly júliusban hirdetett nem jogerős ítéletet. A tényállás szerint a hat vádlott a fuvarozó társaságok által használt számítógépes rendszerek gyenge pontjait kihasználva azzal a szándékkal szerződött áruszállításokra, hogy a szállítmányt saját maguknak szerezzék meg. Ennek érdekében a munkát kiadták jóhiszemű alvállalkozóknak, majd a felpakolás után megváltoztatták az eredeti célállomást (vagy már előtte meghamisították azt) és a szállítmányt egy nekik tetsző helyre irányították. Így jutottak hozzá sokmilliós értékekhez, legyen az húsz tonna fagyasztott kukorica, 14 és fél ezer euró értékű súrolószer, 51 raklapnyi márkás kozmetikai termék, CNC élhajlító berendezés, vagy kötegelt vaslemez.

A vádhoz kötődő bűncselekményeket 2011 októbere és 2012 augusztusa között követték el, a csoport ekkor Debrecenben tevékenykedett. A törvényszék szerint a jól konstruált csalássorozatban  minden vádlottnak megvolt a szerepe és a pozíciója. A védők éppen ezt, a bűnszervezeti elkövetési formát támadják leginkább a fellebbezésben, hiszen annak megállapítása a kiszabott büntetést is súlyosbította. A bíróság az elsőfokú ítéletben kiemelte: a csalást nem klasszikus formában követték el, hiszen nem volt személyes találkozó, vagy kézfogás a sértettekkel, az áruk tulajdonosait az informatikai rendszer segítségével ejtették tévedésbe.

A vádlottakat 3-5 év közötti fegyházbüntetéssel sújtotta a Debreceni Törvényszék.

Meséket szőtt köré az élet és saját maga

A csalás hatodrendű vádlottja, Lakatos András neve ismerős lehet. Kisbandit 2000-ben említették az első cikkek, miszerint 1996-ban Daciák ígéretével károsítottak meg több száz romániai állampolgárt. Lakatos még abban az évben megszökött a büntetőeljárás elől, igaz, ő úgy adta elő, hogy orosz maffiózók elől menekült egy 1 millió dolláros drágakő biznisszel összefüggésben. Kisbandi éveken át élt az amerikai Miamiban, míg Budapesten azt beszélték, hogy alvilági pénzekkel (3 milliárd forinttal) pattant meg, s ezen összeg eltűnése vezetett a fővárosi robbantásos merényletekhez. Azóta sem világos, hogy mennyi ebből az igaz, pedig 2000-ben elfogták és hazakerült. Egyesek szerint sosem volt különösebb befolyása a szervezett bűnözésben, és maffiapénzekkel sem ügyeskedett, jelentőségét a sajtó és ő maga nagyította fel. Mások azt mondják, a Lakatos körüli híreszteléseket egyes alvilági játékokat űző érdekcsoportok ügyesen, a saját aktuális céljaiknak megfelelően használták fel.

Ennek a fuvarozási csalásnak a felgöngyölítését nehezítette, hogy Lakatos idő közben ismét a tengerentúlra ment, ezúttal 2015 tavaszán, Brazíliából hozták haza. Azóta olyan nyilatkozatokat is adott (2017-ben a Pesti Srácoknak), miszerint az 1999-ben kivégzett, keresztapaként emlegetett Seres Zoltán Portik Tamás halállistájának első helyén állt, illetve részletesen beszélt a kilencvenes évekbeli magyar alvilágról. Más kérdés, mennyi benne az igazság.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Mester-M díjat kapott két debreceni tanár
Mester-M díjat kapott két debreceni tanár
A szakmai támogatás mellett emberileg is tanítványaik példaképei.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés