Hirdetés

Testvérei segíthették a Marseille-ben késelő férfit

MTI

2017.10.10. 09:08

Testvérei segíthették a Marseille-ben késelő férfit
Képünk illusztráció (pixabay.com)

Egymást segítették a fivérek.

Hirdetés

A merénylet előtti napon sűrű üzenetváltás zajlott Ahmed Hanadzsi, a tíz nappal ezelőtti Marseille-i késelési merénylet elkövetője és fivére, a dzsihadista harcosként Szíriában is járt Anísz között, aki akkor már Olaszországban tartózkodott, problémamentesen átjutva a francia-olasz határon - írták az olasz újságok október 10-én. 

A 30 éves tunéziai Ahmed Hanadzsi október elsején a dél-franciaországi Marseille főpályaudvarnál késelt meg két nőt, "Allah akbar" felkiáltással. A férfit járőröző katonák lelőtték. Öt évvel fiatalabb testvérét, Anísz Amrit a terrorizmusellenes olasz nyomozó-igazgatóság (Digos) emberei október 7-én vették őrizetbe az olaszországi Ferrara városában. A férfit kiadják Franciaországnak. 

Az olasz hatóságok rekonstrukciója szerint mindkét tunéziai testvér a merénylet előtti időszakban Franciaországban tartózkodott. A támadás előtti napokban azonban Anísz Amri elindult Olaszország felé, és szeptember 27-én átlépte a francia-olasz határt Ventimigliánál, azon a határátkelőn, ahol a 2015-ös párizsi terrortámadások óta kiemelt határellenőrzés van érvényben. 

Szeptember 30-án, a merénylet előtti napon, a két testvér sűrűn váltott sms-üzenetet egymással francia telefonkártyáikkal. Anísz Amri október 4-én aktivált egy olasz telefonkártyát az északnyugat-olaszországi Liguria tartományban, és innen kezdve a Digos követte a nyomát egészen Ferrarában végrehajtott őrizetbe vételéig. A hatóságok eredetileg a kapcsolatait akarták felderíteni. Őrizetbe azután vették, hogy egyik olaszországi tunéziai ismerősének azt mondta, megunta az életét. Ez a kijelentés esetleges terrorista merényletre utalhatott. A férfit Ferrarában egy tunéziai egyetemistával együtt vették őrizetbe, aki szállást adott neki.

Harmadik fivérüket, Anur Hanadzsit szintén terroristagyanús személyként tartják számon. Korábbi hírek szerint Tunéziában őrizetbe vették, az olasz sajtó október 10-én viszont azt írta, hogy Svájcban tartózkodik.

Franciaországterrorcselekménytestvérpár

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.