Hirdetés

Halálos balesetet okozott Debrecenben - megússza felfüggesztettel

2017.10.10. 14:35

Halálos balesetet okozott Debrecenben - megússza felfüggesztettel
(Fotó: illusztráció)

Az áldozat ugyanis nem volt bekötve.

Hirdetés

1 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság – három évre felfüggesztve - azt a vádlottat, aki behajtott egy STOP táblás kereszteződésbe és halálos balesetet okozott idén januárban Debrecenben, a Nagyerdei körúton. A bíróság H. Mátét 4 év 4 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, illetve kötelezte az eljárás 370 ezer forintos bűnügyi költségének megfizetésére.

A Debreceni Járásbíróság a vádlott beismerő vallomása, a tanúvallomások, a helyszíni kamerafelvétel és az igazságügyi orvosszakértő véleménye alapján elfogadta a vádirati tényállást.

Eszerint H. Máté 2017. január 11-én derült, napos időben, száraz úton, közepes forgalomban haladt Debrecenben, az Oláh Gábor utcán a Martinovics utca irányába. A Nagyerdei körút kereszteződéséhez érkezve azonban a STOP táblánál nem állt meg, csak lassított. Amint haladt tovább egyenesen, nagy fokú figyelmetlensége miatt nem biztosított elsőbbséget a neki balról – a Baksay utca felől - érkező személygépkocsinak. A vádlott autójával nekiment a másik jármű bal hátsó részének, ami miatt a sofőr elvesztette uralmát autója fölött, átsodródott a másik sávba, ahol összeütközött egy szembejövő gépkocsival. A vétlen autó jobb hátsó ülésén utazó 69 éves férfi olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy

két héttel később a Kenézy Kórházban meghalt.

Életét az idejekorán érkező orvosi segítség is csak meghosszabbíthatta, de nem menthette meg. A balesetben összesen öten sérültek meg.

Vágó Zsolt az ítélet indoklásában kiemelte: egyértelmű, hogy a vádlott nem tartotta be a KRESZ szabályát, a halálos kimenetelű közlekedési szituáció az ő szándékos szabályszegése miatt alakult ki. A bíró szerint a vádlott különösen felelőtlenül járt el, az pedig, hogy már több szabályszegésen van túl, azt mutatja, hogy az elmúlt két évben nagy fokú közönyt tanúsított a közlekedési szabályrendszer irányába. A vádlott ugyanis 2015 óta rendelkezik jogosítvánnyal és eljárás ugyan nem indult eddig ellene,

kisebb közlekedési szabálysértések miatt már hat alkalommal kapott helyszíni bírságot.

Az ítélet kiszabásakor a Debreceni Járásbíróság súlyosító körülményként értékelte a durva közlekedési szabályszegések elszaporodottságát, illetve azt, hogy a vádlottat két éven belül hatszor vonták felelősségre közlekedési kihágások miatt. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a vádlott fiatal felnőtt korát, beismerő vallomását, valamint azt, hogy meg lehetett állapítani a markáns sértetti közrehatást is. Az orvosszakértő szerint ugyanis, ha a sértett be lett volna kötve, nagy valószínűséggel nem halt volna meg a karambolban.

A bíróság az előzetes mentesítésre nem látott lehetőséget a bűncselekmény súlya és a vádlott közlekedési előélete miatt.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség tudomásul vette a határozatot, a vádlott és védője azonban 3 nap gondolkodási időt kért.

ítéletbíróságfelfüggesztett

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.