Hirdetés

Cigány nem, kisállat jöhet!

A telefonban még mindig rendben van...

RomNet

2009.10.22. 11:13

Cigány nem, kisállat jöhet!
A fotó illusztráció

Budapest – Kiadó egy magasföldszinti üres lakás a Róna utca közelében. Állat ne, etnikum ne, külföldi ne! – jelent meg hétfőn egy internetes albérlethirdetésben.

Hirdetés

Hirdetés

Egy másik hirdetésben pedig olyan kikötést szabott ugyanezen az oldalon egy XIII. kerületi Nővér utcai kétszobás lakás hirdetője: család ne, etnikum ne, kisállat jöhet – tudta meg a Roma Sajtóközpont. A hirdetéseket egy budapesti ingatlanközvetítő iroda megbízásából tették fel az Express.hu oldalra. A Kódex Ingatlanirodánál csak annyit mondtak a Roma Sajtóközpontnak: (RSK) a lakástulajdonosok kérésére tették közre az albérlethirdetéseket a honlapon, melyből ha kiveszik a törvénysértő kikötéseket, akkor nem kapnak tőlük megbízást.

A cigány nem elég, etnikum kell!

Kovács Borbála, az Expressz. hu online asszisztense az eset kapcsán elmondta: a jelzés után azonnal levették a kifogásolt hirdetéseket az oldalról, és megkérték az érintett ingatlanirodát, hogy törölje hirdetéseiből a törvénysértő szövegrészeket. Az online asszisztens hozzátette: az Expressz.hu-n rendszeresen ellenőrzik a hirdetések tartalmát is, azt vizsgálva, hogy sértenek-e valamilyen jogszabályt: rákeresnek például többek közt a cigány vagy zsidó szavakra, hogy kiszűrjék a sértő vagy jogszabályokba ütköző tartalmakat. Kovács szerint az ügy tanulsága: ezentúl a roma, illetve az etnikum kifejezéseket is nézniük kell.

Személyes kudarc

Setét Jenő, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) igazgatója arról számolt be: tapasztalatuk szerint azok a romák, akik lakást akarnak venni vagy bérelni, sokszor esélytelenek, mert az esetek túlnyomó részében nem fogadják el őket ügyfélként. Setét beszámolója szerint a telefonos egyeztetések során még minden rendben megy, ám a személyes találkozón már elzárkóznak a főbérlők, eladók.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.