Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

30 éve alakult meg az Országgyűlés

| 2020. 05. 02. | 13:02:00
Új szabadság.
30 éve alakult meg az Országgyűlés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Országgyűlés a május 2-i ünnepi ülésnapon emlékezik arra, hogy harminc évvel ezelőtt tartotta alakuló ülését a rendszerváltás utáni első szabad választások eredményeként létrejött parlament.

A béke gyermekei vagyunk

Az előző héten kezdődött ülés szombati zárónapján Kövér László házelnök emlékeztetett: nagyszabású ünnepséggel készültek annak alkalmából, hogy 45 év után lerázta a magyar állam a kommunista dikatatúra béklyóját, és megalakult az első szabad parlament, ám a jelenlegi járványügyi helyzet erre nem ad lehetőséget. Kitért rá, azok közül, akik tagjai voltak az Országgyűlésnek 1990-ben, 131-en már nincsenek az élők sorában. Rá egyperces néma felállással emlékeztek az Országházban jelenlévők. 

Áder János köztársasági elnök ünnepi beszédét a nemzetgyűlés volt elnöke, a korábban emigrációba kényszerült Varga Béla szavaival kezdte: 

A szabadság nem körülmény, hanem feladat.  

Nemzeti összefogásra van szükség ahhoz, hogy az élet minél gyorsabban visszatérjen a rendes kerékvágásba - mondta Áder János államfő. A köztársasági elnök az ajánlotta, hogy a koronavírus-járvány miatt ránk váró feladatok megoldásához használjuk erőforrásként mindazt, amit az elmúlt harminc évben elértünk és amit az elmúlt hetekben megtapasztaltunk, "hogy hamarosan újra élvezhessük a szabadságot". Kiemelte: az elmúlt hetekben a járvány nem csak törékenységünkre figyelmeztetett, de a társadalmi összefogás erejét is megmutatta. Hangsúlyozta, hogy amit az elmúlt harminc évben alkottunk, az kiállta az idő próbáját, "Magyarország független, demokratikus jogállam, szabad ország".

Politikai nyilatkozatot fogadott el az Országgyűlés Magyarország népképviseleti rendszerének harminc évvel ezelőtti visszaállításáról. Az Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, továbbá Kocsis Máté, Kósa Lajos, Varga Mihály, Németh Zsolt és Hörcsik Richárd (Fidesz), valamint Harrach Péter (KDNP) által jegyzett előterjesztést

126 igen szavazattal, 1 nem ellenében fogadták el.

A nyilatkozat szövege szerint az Országgyűlés tisztelettel emlékezik meg az ország állami önrendelkezésének 1944. március 19-én történt elvesztését követő első szabadon választott népképviselet 1990. május 2-i megalakulásáról, amely (az alaptörvény szerint) "hazánk új demokráciájának és alkotmányos rendjének kezdete".

Napirend után

Felszólalásában Simicskó István (KDNP) az 1646-os ungvári unióról emlékezett meg. Keresztes László Lóránt (LMP) az Országgyűlés harminc évvel ezelőtti megalakulását idézte fel, hozzátéve, hogy szerinte a most elfogadott politikai nyilatkozat nem mutat nemzeti egységet. Z. Kárpát Dániel (Jobbik) felszólalásában az elmúlt harminc év kormányait vádolta egyebek mellett a "spontán privatizációért", a határon túli magyar autonómia kiharcolásának elmulasztásáért, a "szervilis" uniós szerződésért és a demográfiai "mélyrepülésért". Frakciótársa, Varga-Damm Andrea szerint ma nincs mit ünnepelni, mert a társadalomnak az elmúlt harminc év óriási kudarc.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.