Hirdetés

Hirdetés

A Moody's és a Morgan Stanley robosztus növekedést vár a magyar gazdaságtól

MTI

2019.11.19. 17:48

A Moody's és a Morgan Stanley robosztus növekedést vár a magyar gazdaságtól
A kormány elismerést zsebelhetett be a teljesítményért (Fotó: Pixabay)

A hitelminősítő az értékelésnél figyelembe vette az Európai Unióval fennálló „feszült” viszonyt is.

Hirdetés

Hirdetés

A magyar gazdaság növekedése a valamelyes lassulás ellenére a következő két évben is várhatóan robusztus ütemű marad – áll a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő november 19-én Londonban ismertetett éves adósprofil-jelentésében.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport ugyancsak kedden Londonban bemutatott átfogó éves feltörekvő piaci előrejelzése jövőre markánsabb lassulást, 2021-re viszont a konszenzusos várakozást jelentősen meghaladó újbóli fellendülést valószínűsít a magyar gazdaságban.

Csökkenő devizakötelezettség

A Moody's 32 oldalas elemzése szerint a magyar szuverén adósprofilt pozitívan befolyásolja a 2014 óta folyamatosan erőteljes gazdasági növekedés, az államháztartási hiány és az államadósság-teher csökkentése melletti elkötelezettség, valamint a magyar gazdaság külső sérülékenységeinek jelentős mértékű és fenntartható mérséklődése. Előrejelzéseük szerint a magyar hazai össztermék (GDP) növekedési üteme a továbbiakban lassul ugyan, de 2020-ban és 2021-ben is 3,2 százalék körül lesz, ami még mindig robusztusnak számít.

A fő adósminőségi kihívások közé tartozik a továbbra is jelentős államadósság-ráta, amely 2018 végén a GDP-érték 70,2 százaléka volt, de a Moody's várakozása szerint 2021-re 64 százalék körüli szintre csökken. A magyar osztályzatra negatívan hatna, amennyiben gyengülne a kormányzati elkötelezettség az államháztartási deficit csökkentése és/vagy az elsődleges többletek elérése mellett, ha a gazdasági növekedést visszafogó szakpolitikai intézkedések születnek.

A hitelminősítő elemzése szerint a magyar gazdaság reagál a hazai fogyasztás élénkítését célzó kormányzati intézkedésekre; ennek jele, hogy a 2014-2018-as időszakban a gazdasági növekedés átlagos évi üteme 3,9 százalék volt, szemben a 2007-2013-as időszak 0,3 százalékos átlagos évi visszaesésével. Hangsúlyozzák továbbá, hogy 2016 óta erőteljesen emelkedik a beruházási ráta a magyar gazdaságban, valamint a magyar államadósságon belüli devizakötelezettségek rátája 21 százalékra csökkent a 2011-es 52,6 százalékról.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy ez az értékelés figyelembe veszi az Európai Unióval fennálló feszült viszonyt is.

Az alapkamatról is jósoltak

A Morgan Stanley 2020-ra 2,8 százalékos, két év múlva viszont 3,5 százalékos gazdasági növekedést vár Magyarországtól. Elemzőik a magyar gazdaságban 2021-re általuk várt újbóli robusztus növekedést elsősorban az euróövezetben valószínűsített ciklikus fellendüléssel és a magyar export várható élénkülésével magyarázzák. A cég ebben a környezetben azt valószínűsíti, hogy jövőre nem változik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 0,90 százalékos alapkamata, de 2021 második felében megkezdődhet a monetáris politika normalizálása, és annak az évnek a végére 1,00 százalékra emelkedhet a jegybanki kamat.

MagyarországgazdaságGDPMoody'sMorgan Stanley

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.