Hirdetés

Hirdetés

2 500 nagycsalád kért hétszemélyes autót

MTI

2019.07.06. 11:52

2 500 nagycsalád kért hétszemélyes autót
A kép illusztráció

Összegyűjtöttük a feltételeket.

Hirdetés

Hirdetés

Egy hét alatt több mint 2,5 ezren igényelték a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón. 

Novák Katalin kiemelte: az idén 5 milliárd, jövőre 10 milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben a nagycsaládosok autóvásárlási igényének kielégítésére, de ha igény van rá, a keret növelhető. Jelezte: reményeik szerint a következő egy évben legalább tízezer családnak tudnak ezzel a támogatási formával segíteni.

Az államtitkár emlékeztetett rá: július 1-je óta igényelhetik a nagycsaládosok az autóvásárlási támogatást, amelynek bevezetését a Nagycsaládosok Országos Egyesülete kezdeményezte az államtitkárságnál.

A támogatás akkor igényelhető, ha a családban már legalább három gyereket nevelnek, vagy az édesanya a harmadik gyereket várja, és már betöltötte a várandósság harmadik hónapját.

Fogyatékkal élő gyermek nevelése esetén az akár már felnőtt gyermek is feljogosítja a családot a támogatásra. 

Feltételek

 • nincs életkori határ
 • nincs jövedelmi határ
 • nem feltétele a támogatásnak a házasság
 • egyszülős családok számára is elérhető 
 • legfeljebb 2,5 millió forintos támogatás
 • legalább hétszemélyes, új autó vásárlásához
 • a támogatás összege az autó vételárának maximum a felét teheti ki
 • zárt végű lízingszerződés esetén is felhasználható
 • legfeljebb egy éve forgalomba helyezett és maximum kétezer kilométert futott tesztautó is vásárolható
 • teljes egészében fel lehet használni önerőként, ha hitelre is szükség van az autóvásárláskor
 • három évig nem lehet eladni a visszaélések megelőzése érdekében

A támogatást az államkincstáron keresztül lehet igényelni, az összeget pedig nem kell előre finanszírozniuk a családoknak.
Az első héten 2,5 ezren nyújtották be kérelmüket a Magyar Államkincstárhoz személyesen, levélben vagy elektronikus úton, amelynek 30 napja van elbírálni azokat. Már van olyan család, amelynek pozitívan bírálták el a kérelmét. A támogatásra való jogosultság igazolásával a családoknak hat hónapjuk van az autó kiválasztására és a szerződés megkötésére. A megvásárolt autón el kell helyezni a Családbarát Magyarország-matricát. 

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: felmérésük szerint a nagycsaládosoknál a gépkocsipark 70 százaléka tíz évnél, 35 százaléka pedig 15 évnél is öregebb. A támogatással lehetőségük nyílik arra, hogy korszerűbb, biztonságosabb járműre cseréljék az autójukat – emelte ki. Elmondása szerint az autógyártókkal az ősszel is megszervezik a "hétüléses tesztnapot", ahol a gyártók bemutathatják, a családok pedig kipróbálhatják a programban megvásárolható autókat. 

További információ: www.noe.hu 
családtámogatáshétszemélyes autónagycsalád

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.