Hirdetés

Hirdetés

Az Oktatási Hivatal üzent a diákoknak

mti.hu

2019.05.09. 12:22

Az Oktatási Hivatal üzent a diákoknak
(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Tapasztalt szaktanárok, szakmai lektorok gondoskodnak a feladatsorok minőségéről.

Hirdetés

A matematika írásbeli érettségiket összeállító bizottság álláspontja szerint a feladatsor nehézsége feladatonként és összesítve is megfelelő volt – közölte az Oktatási Hivatal május 9-én az MTI kérdésére. 

A keddi matematikavizsga után diákok az érettségi feladatsor túlzott nehézsége miatt petíciót indítottak, amelyben kezdeményezték a pontszámok csökkentését. A petíciót több tízezren írták alá.

Az Oktatási Hivatal a kezdeményezésre reagálva kiemelte: az érettségi feladatlapok kidolgozása minden vizsgatárgyból a tételkészítő bizottság feladata és felelőssége. A bizottságokban tapasztalt, gyakorlott szaktanárok, valamint szakmai lektorok gondoskodnak a feladatsorok minőségéről, valamint arról, hogy azok a vizsgakövetelményeknek és a korábbi évek vizsgáztatási tapasztalatainak megfeleljenek – mutattak rá, hozzátéve: a tételkészítő bizottság álláspontja alapján a feladatsor nehézsége feladatonként és összesítve is megfelelő volt, megoldásukhoz nem kellett a középszinten elvárhatónál több tudás.

A matematika középszintű érettségi vizsgát – az emelt szintű vizsgát választók kivételével – szinte mindenkinek teljesítenie kell, aki érettségi bizonyítványt kíván szerezni. Kitértek arra is, a jegyek átlaga az elmúlt években egyenletes és stabil volt, és „egyelőre nem rendelkezünk információval arról, hogy az eredmények gyengébbek lettek-e”. 

A vizsga folyamatába való beavatkozásra csak akkor van lehetőség, ha a vizsga biztonságos, jogszerű lebonyolítását veszélyeztető körülmény merül fel, ilyenre azonban nem került sor.
Oktatási Hivatalmatekérettségi

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.