Hirdetés

Hirdetés

Pénzbüntetéssel rövidíti a várólistákat a kormány

civishir.hu

2019.03.02. 12:19

Pénzbüntetéssel rövidíti a várólistákat a kormány

A biztosító nem fizet, ha korábban műtik a pácienst.

Hirdetés

Hirdetés

Áprilistól büntetik azokat a kórházakat, amelyek nem a lehető legkorábbi időpontot adják a betegeknek a várólistán – írja a Népszava. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szeretné megakadályozni, hogy a betegek hálapénz fizetése ellenében kerülhessenek előbbre a sorban. 

A NEAK honlapján vezetett nyilvános várólistákon már nem csak azt lehet látni, hogy egy-egy orvos, illetve intézet műtéti kapacitása szerint mikorra sorolható be legkorábbra az adott beteg, hanem azt is, ha valaki ennél későbbi időpontot ad a páciensének.

Áprilistól az az orvos, aki a legkorábbi szabad hely helyett későbbre adna időpontot a betegének, hibajelzést kap és a rendszer nem is engedi majd beírni az esetet.

Ha pedig egy pácienst az eredeti időpontnál előbbre vesznek a műtőben, annak ellátását a biztosító nem fizeti ki, amíg tisztázódik, mi okból történt ez a változás. Ha szakmailag indokolt az eset, például romlott a beteg állapota, akkor nem lesz szankció. Ha nincs megfelelő indok az előre sorolásra, akkor a biztosító nem fizet, és körülbelül 40 ezer forintra bünteti a kórházat. Hasonló eljárásra számíthatnak azok is, akik a bejegyzett időpontban nem végzik el a beavatkozást.

A NEAK honlapján egy gerincműtétnél jelenleg is látható mínusz egy napos maximális várakozási idő, hoz egy példát a lap. Ez azt jelenti, hogy a pácienseket meg kellett volna műteni de az operáció valamiért elmaradt. A jövőben ez sem maradhat büntetlenül. A szolgáltatónak 48-72 órán belül meg kell indokolnia a műtét elmaradását.

Az ilyen esetek akkor fordulnak elő, ha nincsenek műthető állapotban a betegek, vagy a páciens nem jelent meg a műtétre, esetleg máshol már megoperálták.
hálapénzbüntetésvárólista

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.