Hirdetés

Hirdetés

Milliárdokat fizethet a magyar állam a Sodexónak

civishir.hu

2019.02.05. 14:52

Milliárdokat fizethet a magyar állam a Sodexónak

Kártérítést ítéltek meg a francia multinak.

Hirdetés

Hirdetés

Magyarországnak 73 millió eurót (körülbelül 23 milliárd forintot) plusz kamatokat kell fizetnie a Sodexónak az utalványos piac átalakítása miatt – így döntött első fokon a Világbank mellett működő választott bíróság, az International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID) – a hírt a napi.hu vette észre.

A portál felidézi, hogy az utalványos piac átalakítása 2012-ben kezdődött, és a Sodexo egyike volt annak a három francia multinak, amiket az Orbán-kormány kiszorított az étkezési utalvány-piacról a cafetériarendszer átalakításával.

Ennek lényege az volt, hogy megemelték az étkezési utalványok adótartalmát, míg az újonnan bevezetett, állami cég által kiállított Erzsébet-utalványoké és a szintén új (OTP-s, K&H-s és MKB-s) Széchenyi pihenő (Szép) kártyáké alacsony maradt. A francia Cheque Déjeuner, a Ticket Restaurant utalványokat forgalmazó Edenreddel és a Sodexóval együtt fordult az ICSID-hez, és az Edenred ügyében már 2016-ban döntött is a testület: több mint 7 milliárd forint kártérítésre kötelezte a magyar államot. Korábban már az Európai Bíróság is megállapította, hogy ellentétes az uniós joggal, hogy az utalványokat csak egy magyar kibocsátó állíthatja elő, a kártyák piacára pedig nem léphet be külföldi szereplő.

A magyar államnak 120 napja van fellebbezni.
kártérítésSodexo

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.