Hirdetés

Hatmilliárdból amputálják a műtéti várólistákat

MTI

2019.02.27. 09:48

Hatmilliárdból amputálják a műtéti várólistákat

Térdprotézisre kell a legtöbbet várni.

Hirdetés

Hirdetés

A tervezhető beavatkozások várólistáinak csökkentése az intézmények elkötelezett munkáját mutatja – mondta az egészségügyért felelős államtitkár szerdán az Echo Tv Jó reggelt! című műsorában. Horváth Ildikó elmondta, hogy ehhez a munkához jelentős forrást biztosít a kormányzat, hiszen 2012 óta 26 milliárd forint jutott erre,

ebben az évben pedig 6 milliárd forintot fordítanak erre a célra.

Kifejtette, a várólisták csökkenésében az is szerepet játszott, hogy bizonyos beavatkozásoknál eltörölték a finanszírozási korlátot, valamint ezeknél a műtéteknél a beteg választhat olyan intézményt, ahol nem kell sokat várni egy-egy műtétre.

Az államtitkár közölte, hogy a 13 várólista-kötelezett ellátás felénél Európa "jobbik feléhez tartozunk", hiszen a szürkehályog-műtétek esetében csak Hollandiában rövidebb a várakozási idő. Bár a térdprotézis-műtéteknél is csökkent a várakozási idő, erre a beavatkozásra kell a legtöbbet (átlagosan 126 napot) várnia egy magyar betegnek.

Az intézmények által vezetett és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő koordinálta várólisták nyilvánosak, ez a transzparencia 2012-től kötelező.

Az ágazat humánerőforrás-helyzete is javulni látszik – mondta az államtitkár, hozzátéve, úgy tűnik, a kétezres évek első évtizedeinek "krízisállapotán" sikerül fordítani.

A KSH adatai szerint ma ötezerrel több orvos dolgozik, mint évekkel ezelőtt, és lassult a külföldi munkavállaláshoz kért igazolások igénylése is – ismertette. Ez igaz az ápolókra is – tette hozzá.
várólista

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.