Hirdetés

Sztrájk: teljesen leállt a munka az Audi-gyárban

MTI

2019.01.24. 09:06

Sztrájk: teljesen leállt a munka az Audi-gyárban
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Eredménytelenek a bértárgyalások

Hirdetés

Hirdetés

Reggel hat órakor az Audi Hungária Független Szakszervezet által meghirdetett egyhetes sztrájk elkezdődött a győri gyárban – tájékoztatta az AHFSZ elnökhelyettes január 24-én reggel az MTI-t. Csalogány György elmondta, hogy

a motor- és a járműgyár szinte száz százalékosan leállt. 

A dolgozók számára a nap folyamán többször tartanak gyűléseket a gyár több pontján, addig az úgynevezett team szobákba várakoznak. Az AHFSZ azért hirdette meg a csütörtök reggel 6 órától január 31-én reggel hat óráig tartó egy hetes sztrájkot a gyár egész területére, mert eredménytelennek nyilvánították a szeptember óta folyó bértárgyalásokat. A sztrájkbizottságot a szakszervezet január 14-én alapította meg, január 18-án a hétnapos egyeztetési időszak alatt pedig kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a gyár egész területén, amelyen több mint négyezer munkavállaló vett részt. 

A legutóbbi, keddi egyeztetésen a tárgyalódelegáció átadta sztrájkkövetelését ismét a vállalatnak, ami érdemben nem változott az előzőkhöz képest. 

Követelések

A követelés tartalmazza, hogy bérmegállapodást egy évre rögzítsék, úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg. Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen. A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt. 

20 százalék?

Az Audi két év alatt 20 százalékos béremelést javasolt, január 17-én azonban a korábbi ajánlathoz képest "közel azonos mértékű", új tartalmi elemekkel kiegészített ajánlatot adott át az érdekképviseletnek. Ezt az ajánlatot a bértárgyaló delegáció nem fogadta el. 

Az Audi Hungaria Zrt. kommunikációs osztálya az MTI érdeklődésére szerdán azt közölte, hogy a vállalat tudomásul vette a sztrájk tényét, felkészülnek az esetleges következményekre.

Az AHFSZ-nek mintegy kilencezer tagja van. A győri Audi mintegy 13 ezer embert foglalkoztat.
sztrájkAudiGyőr

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.