Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bezár a speciális koraszülött osztály, mert kevés az orvos

| 2018. 11. 27. | 16:50:00
Újabb válsághelyzet a Honvédkórházban.
Bezár a speciális koraszülött osztály, mert kevés az orvos
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hvg.hu információi szerint december 15-én bezárják a Honvédkórház országos elismertségű koraszülött centrumát, mert nincsenek meg a működtetéshez szükséges személyi feltételek.

A lap azt írja, az intézményben november 27-én, délelőtt válságértekezletet tartotta annak kitalálására, miként lehetne újra működtethetővé tenni a Perinatális Intenzív Centrumot (PIC), ahol olyan csecsemőket látnak el, akik a különböző méhen belüli fejlődési rendellenességekkel, a születés előtti hetekben kialakult fertőzésekkel vagy a születés körüli időszakban fellépő problémákkal jöttek a világra. A PIC nem azonos a koraszülött intenzív osztállyal (NIC).

A lap úgy tudja, az osztályról egy év alatt hét szakorvos távozott. Felmondásuk okai közé sorolták a megbecsültség hiányát és az alacsony fizetést is.

A szakemberhiány miatt eleinte csak kevesebb pácienst fogadtak, de november végére háromfősre csökkent a stáb, így már nem tudják teljesíteni a szükséges minimumfeltételeket.

Nádor Csaba, a PIC osztályvezetője kedden a lap információi szerint egy jelentős mértékű béremelésben látta annak zálogát, hogy sikerüljön a távozók helyére új szakembereket hívni az osztályra. A Honvédkórház parancsnoka, Kun Szabó István azonban a hvg.hu értesülései szerint egyelőre nem állt kötélnek. A Honvéd ellátási területéhez tartozó kismamákat a bezárás alatt a Semmelweis Egyetem női klinikája, illetve a János-kórházban működő PIC fogadja majd.

A Honvédkórház PIC részlege az intézmény honlapján olvasható tájékoztató szerint a legkorszerűbb 12 ágyon, „Magyarországon a legmagasabb szakmai szinten” látja el a koraszülötteket.  Azt is kiemelik, hogy  itt „működik Magyarország  egyetlen kórházi osztály mellé szervezett komplex koraszülött fejlesztő központja.”

A Honvédban 24 hét feletti újszülötteket tudnak ellátni, és nemcsak koraszülöttek, hanem beteg újszülöttek is kerülhetnek az osztályra, amit 2012 márciusa és 2013 októbere között bruttó 112 millió forintból újítottak fel.

A szülészeti-nőgyógyászati osztályon belül működő PIC-en koraszülött intenzív, újszülött, koraszülötteket utógondozó részleg, valamint egy PIC-szakambulancia is működik. Utóbbiban a már korábban hazaadott koraszülöttek fejlődését követik nyomon, nézik, miként tudnak beilleszkedni az óvodába, az iskolába.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.