Hirdetés

Hetven év után kiderül, hol nyugszanak a magyar hadifoglyok

civishir.hu

2018.09.15. 12:23

Hetven év után kiderül, hol nyugszanak a magyar hadifoglyok
Képünk illusztráció. (Fotó: pixabay)

Kutatásokhoz is fel tudják használni az adatokat.

Hirdetés

A második világháború időszakában fogságba esett, elhurcolt, mintegy 600 ezer magyar állampolgár Oroszországban őrzött levéltári adatainak feltárásáról állapodott meg a Magyar-Orosz Levéltári Vegyesbizottság a napokban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szeptember 15-én az MTI-vel. 

A magyar kormány a 2000-es évek eleje óta folyamatosan napirenden tartotta a Szovjetunióba hadifogolyként és kényszermunkásként került, mintegy 600 ezer magyar adatainak megismerését, és erre a vegyesbizottság döntése alapján lehetőség nyílik.

Ezután kiderülhet, hogy ki hol esett hadifogságba, mely táborba került, milyen egészségi állapotban volt, illetve, hogy hol nyugszik az a 60 ezer magyar, aki soha nem tért haza a Szovjetunióból.

„A megállapodás azért is jelentős, mert a szovjet hadifogság és kényszermunka majd minden családot érintett a II. világháború során és az azt követő években. Most ezek a családok új információkhoz juthatnak szerettük sorsát érintően” – írták. 

A vegyesbizottság szentpétervári ülésén szeptember 13-án született megállapodás érinti a 20. századi magyar történelemre vonatkozó alapkutatások elindítását, továbbá a magyar és rokon népekre vonatkozó középkori kutatásokat.

Az eredményeket konferenciákon, kiállításokon, közös publikációkban fogják bemutatni.
MagyarországhadifogolyII. világháború

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

.