Hirdetés

Hazavágynak az orvosok?

Cívishír

2017.07.20. 08:48

Hazavágynak az orvosok?
Illusztráció: pixabay.com

Olvasónk szerint sokan.

Hirdetés

Az orvosok tömeges elvándorlása óriási visszhangot kapott az elmúlt időszakban, hiszen a szó szoros értelmében a legfájdalmasabban érinti a kérdés a magyar lakosságot. Arról kevesebb szó esik, hogy hányan döntöttek a hazatérés mellett, és miért.

Az egyetemeken nagyon drágán képezzük az orvosokat, de főként más országoknak. Norvégiában ezzel szemben elenyésző az orvosképzés, ők importálják többek közt a mi szakembereinket, miközben a magyar orvos márkanévvé nőtte ki magát.

A hazaelhagyók nagy részét élete végéig gyötri a honvágy mellett a lelkiismeret-furdalás.

A legfrissebb statisztikák szerint míg hat évvel ezelőtt több mint nyolcszáz magyar orvos kért munkavállalási engedélyt, úgy tavaly már a négyszázat sem érte el a számuk, a tendencia tehát csökkenő.

Az elmúlt években sok külföldön élő, vagy már hazatért magyar orvossal beszélgettem. Tapasztalataim szerint a kinn maradókat az anyagiak mellett a jobb munkakörülmények is motiválják, ugyanakkor

a visszaköltözők döntésében nagy szerepet játszik a közép-kelet-európaiságból adódó kisebbségi érzet.

Egy Skóciában praktizáló orvos házaspár azzal kereste meg, hogy az ottani létük következtében megromlott kapcsolatuk helyrehozásában segítsen, mert kint nem találják a megoldást.

Hiába lenne rá pénzük fogorvosokként, Skóciában három év kint lét után sem tudnak párterápiára járni, mert nem képesek kifejezni legbensőbb érzelmeiket angolul, pláne skót tájszólással kifejezni.

Hasonló okok miatt tért haza egy nemrég MTA-taggá választott nőgyógyász professzor Angliából, miután gyermekei arra kérték, ne járjanak a szülők értük az iskolába, mert a fiataloknak az oxfordi elit környezetben kellemetlen, hogy akcentussal beszélnek angolul.

A hazatérésben a honvágy a másik komoly tényező. Egy az Amerikai Egyesült Államokban gyermekgyógyászati praxist építő magyar orvos két évtized után jött haza, hogy magyar gyermekeket gyógyíthasson.

Mára Európa bármely országa, de lényegében az USA felé is szinte eltűntek a távolságok. Ezáltal a külföldi élet adta egyéni, lelki problémákra van átmeneti megoldás az egészségügyben dolgozók bérének mielőbbi rendezéséig. Ilyen a külföldön vállalt hétvégi ügyelet, az ott elvégzett speciális műtétek, tehát a feladatorientált külföldi munkavállalás adott időintervallumra korlátozva.

Dr. Szöőr Anna jogász-pszichológus

orvosok

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.