Hirdetés

„Pákh Imre gesztust tett, a következő lépés a kormányé”

Cívishír

2017.06.26. 15:03

„Pákh Imre gesztust tett, a következő lépés a kormányé”
A Munkácsi-trilógia a Múzaumok Éjszakáján (Fotó: mti)

A Puskás Stadion költségéből futná arra, hogy rendeződjön a Golgota sorsa Debrecenben - írja az olvasónk.

Hirdetés

A Múzeumok Éjszakáján a debreceni rendezvénysorozat legjobban várt attrakciója, a Munkácsy trilógia megtekintése volt. Ismeretes, hogy mivel a kormány nem tudott a kép tulajdonosával a vételárban megegyezni, a  Golgotát, védetté nyilváníttatta. Erre válaszul Pákh Imre, - a festmény gazdája -, függönnyel a képet eltakartatta. Így több mint két éve, csak az Ecce Homo, és a Krisztus Pilátus előtt című festmények láthatóak. A Golgota tulajdonosa - gesztusként a közönségnek - erre a napra, majd június 27-30 között ismét láthatóvá tette a festményt. 

Ha nem látom, nem hiszem el. Szinte őrület tört ki azért, hogy az emberek láthassák a három művet együtt. Még éjfélkor is hosszú sor várta a Déri Múzeum előtt, hogy ebben a csodálatos élményben része lehessen. Nagyon sokan az ország más megyéiből, a fővárosból is kizárólag azért utaztak Debrecenbe, hogy életükben egyszer láthassák a trilógiát. Magam is több olyan látogatóval beszéltem, aki több száz km-t utazott, hogy találkozhasson a mester műveivel. 

A trilógia a nemzeti örökségünk része, Debrecen egyik büszkesége, fő  turista látványossága. Az este talán legnagyobb tanulsága, hogy  a magyar emberek magukénak érzik Munkácsy mindhárom alkotását, nem értik, miért nincs megegyezés a trilógia sorsáról. A magyar kormánynak mindenre van pénze, amire csak akarja. Az épülő Puskás Stadion közel 200 milliárdos költségeiből nyugodtan le lehetne csípni, azt az összeget, amelyből a Golgota megvásárolható és végleg látható lehetne. Pákh Imre a Múzeumok Éjszakáján gesztust tett, a következő lépés a kormányé.

Budácsik Lajos

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.